Karbonara z lisičkami
Sestavine
- 30 g šalotke
- 60 g pancete
- 200 g majhnih lisičk
- 2 žlici sesekljanega peteršilja
- 25 g naribanega parmezana
- 3 rumenjaki
- 3 žlice sladke smetane
- poper sol
- muškatni orešček
- 220 g špagetov
- 3 žlice repičnega olja
- bio limona
- parmezan v kosu
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 715 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 35 minut
- Priporočeno vino: Žan 2020, Keltis
Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Panceto narežemo na zelo majhne kocke. Lisičke očistimo in večje razpolovimo. Rumenjake in smetano gladko razžvrkljamo, dodamo naribani parmezan ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.
V veliki ponvi segrejemo žlico olja, dodamo panceto in jo hrustljavo opražimo. Stresemo jo na kuhinjski papir, da se odcedi. Ponev s papirjem obrišemo do suhega in v njej segrejemo preostalo olje. V ponev stresemo lisičke in pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo sesekljano šalotko in pražimo še 2 minuti. Solimo in popramo.
Špagete skuhamo al dente v vreli slani vodi. Kuhane špagete odcedimo in pri tem shranimo 70 ml vode od kuhanja. Odcejene špagete stresemo nazaj v lonec, dodamo panceto, lisičke, jajčno smetano, 50 ml vode od kuhanja in polovico peteršilja.
Dobro premešamo in počasi segrejemo na majhni vročini, da se jajčna smetana rahlo zgosti v kremo. Na ogreta krožnika naložimo špagete z lisičkami in potresemo s parmezanom, preostalim peteršiljem in naribano limonovo lupino.