Sestavine

  • 30 g šalotke
  • 60 g pancete
  • 200 g majhnih lisičk
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 25 g naribanega parmezana
  • 3 rumenjaki
  • 3 žlice sladke smetane
  • poper sol
  • muškatni orešček
  • 220 g špagetov
  • 3 žlice repičnega olja
  • bio limona
  • parmezan v kosu

Uvod

Medtem ko na družabnih omrežjih divja prava oglarska vojna, kdo kuha boljšo in kdo ima najbolj pravi recept za karbonaro (alla carbonara, po oglarsko), gre Šola okusov raje na sprehod v gozd, kjer se izpod listja in v mahu tako lepo oranžno sveti. Lisičke so namreč za karbonaro, da se ne prerekamo, ali je s smetano ali brez, z dimljeno panceto ali s sušenim podbradkom, gredo špageti na toplo jajce, ali gre surovo jajce čez kuhane špagete, idealna spremljava, zaradi katere je vse drugo nepomembno. Glavne pri (nepravi) karbonari so, torej, lisičke!...

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 715 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Žan 2020, Keltis
 
Postopek
1

Olupljeno šalotko drobno sesekljamo. Panceto narežemo na zelo majhne kocke. Lisičke očistimo in večje razpolovimo. Rumenjake in smetano gladko razžvrkljamo, dodamo naribani parmezan ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

2

V veliki ponvi segrejemo žlico olja, dodamo panceto in jo hrustljavo opražimo. Stresemo jo na kuhinjski papir, da se odcedi. Ponev s papirjem obrišemo do suhega in v njej segrejemo preostalo olje. V ponev stresemo lisičke in pražimo na močni vročini 3 minute. Dodamo sesekljano šalotko in pražimo še 2 minuti. Solimo in popramo.

3

Špagete skuhamo al dente v vreli slani vodi. Kuhane špagete odcedimo in pri tem shranimo 70 ml vode od kuhanja. Odcejene špagete stresemo nazaj v lonec, dodamo panceto, lisičke, jajčno smetano, 50 ml vode od kuhanja in polovico peteršilja.

4

Dobro premešamo in počasi segrejemo na majhni vročini, da se jajčna smetana rahlo zgosti v kremo. Na ogreta krožnika naložimo špagete z lisičkami in potresemo s parmezanom, preostalim peteršiljem in naribano limonovo lupino.

Oceni