Kari s klapavicami in sladki krompir
Sestavine
- 1,5 kg slovenskih dagenj (klapavic)
- 5 žlic ljčnega ali kokosovega olja
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 1 kom ingverja (4 cm)
- 1 žlička mlete kurkume
- 1/2 žličke karija v prahu
- 10 zrn kardamoma
- 1 konzerva kokosovega mleka (400 ml)
- 150 ml zelenjavne juhe
- 1/4 žličke čilijeve paste
- šopek svežega koriandra
- 4 gomolji sladkega krompirja
- 2 čvrsta krompirja
- sladka paprika v prahu
- sol

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 780 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Robinia 2013, Štemberger
Pčeico segrejemo na 200 stopinj. Krompir in sladki krompir olupimo in narežemo na debelejše palčke. Blanširamo ga v slani vodi 2 minuti, odcedimo in osušimo. Zmešamo ga z 2 žlicama olja ter potresemo s soljo in sladko papriko. Pekač obložimo s peki papirjem, nanj naložimo krompir in ga pečemo v sredini pečice 30 do 40 minut, vmes ga previdno enkrat premešamo.
Dagnje temeljito očistimo pod tekočo vodo in jim pri tem odstranimo “brado”. Čebulo in česen zelo drobno sesekljamo, olupljeni ingver pa narežemo na julien trakove. Kardamom zdrobimo in izluščimo črna semena.
V veliki ponvi ali voku segrejemo preostalo olje in na majhni temperaturi pražimo čebulo in česen 5 minut, pred koncem praženja dodamo še ingver in semena kardamoma. Potresemo s kurkumo in karijem, dolijemo kokosovo mleko in juho ter začinimo začinimo s čilijevo pasto. Zavremo in kuhamo 5 minut.
V ponev stresemo še očiščene dagnje, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 3 do 5 minut oz. da se vse školjke odprejo. Koriander grobo narežemo, potresemo po školjkah in takoj serviramo s pečenim krompirjem.