Sestavine

  • 160 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička pekočega karija v prahu
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 1 žlička kajenskega popra
  • 150 g čebule
  • 4 stroki česna
  • 30 g ingverja
  • 1 žlička kumine v zrnju
  • 1 žlička mlete kumine
  • 1 žlička kurkume
  • 1 žlička mletega koriandra
  • 2 rdeča čilija
  • 1 konzerva sesekljanih pelatov (420 g)
  • 1 kg sladkega krompirja
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 750 ml zelenjavne jušne osnove
  • sol, poper
  • sveži peteršilj ali meta
  • 400 g cvetače
  • olje za cvrenje

Uvod

Kariji so formula nadokusa – (sestavine + kuhanje) x kuhar – tudi zaradi svoje raznovrstnosti. Raznovrstni pa niso le zaradi sestavin v kariju – tukaj so s sladkim krompirjem in paradižnikom – , temveč tudi zaradi svobodne domišljije pri prilogah. Ne, ni nujno, da je vedno spremljava kariju naan, indijski ploščati kruh. Seveda, če želite kari jesti z rokami, kot to počno Indijci, je naan (ali puri ali chapati) potreben, saj nadomešča žlico. Toda, zraven lahko naredite le bahji, ocvrto zelenjavo v testu, ki jo jeste z rokami, medtem ko z žlico zajemate kari. Pa je po njihovo in po naše!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
 
Postopek
1

Iz moke, pecilnega praška, pekočega karija, čilijevih kosmičev, 1/2 žličke kajenskega popra, ščepca soli in 200 do 220 ml vode zmešamo gladko testo in ga do uporabe postavimo v hladilnik.

2

Česen, čebulo in ingver olupimo, grobo narežemo in fino sesekljamo v blenderju. V majhni skodelici zmešamo kumino v zrnju in prahu, kurkumo, koriander in preostali kajenski poper. Čilija po dolgem prerežemo, odstranimo semena in ju drobno sesekljamo. Sladki krompir olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke.

3

V širokem loncu segrejemo arašidovo olje, dodamo čebulno mešanico in pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo narezani krompir in začimbno mešanico ter pražimo še 2 minuti. V krompir zamešamo paradižnikovo mezgo, čilije in sesekljane paradižnike s sokom vred, dolijemo juho ter kuhamo pokrito na majhni vročini 20 do 25 minut.

4

Cvetačo razdelimo na majhne cvetove. V loncu segrejemo olje za cvrenje na 170 stopinj. Cvetove potegnemo skozi testo, rahlo odcedimo, previdno položimo v vroče olje in zlato rjavo ocvremo. Ocvrto cvetačo odcedimo na kuhinjskem papirju.

5

Kari po želji dodatno začinimo s soljo in poprom ter ga pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem ali meto. Zraven postrežemo ocvrto cvetačo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)