Kari s sladkim krompirjem in ocvrta cvetača
Sestavine
- 160 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička pekočega karija v prahu
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 1 žlička kajenskega popra
- 150 g čebule
- 4 stroki česna
- 30 g ingverja
- 1 žlička kumine v zrnju
- 1 žlička mlete kumine
- 1 žlička kurkume
- 1 žlička mletega koriandra
- 2 rdeča čilija
- 1 konzerva sesekljanih pelatov (420 g)
- 1 kg sladkega krompirja
- 3 žlice arašidovega olja
- 1 žlica paradižnikove mezge
- 750 ml zelenjavne jušne osnove
- sol, poper
- sveži peteršilj ali meta
- 400 g cvetače
- olje za cvrenje

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2016, Albiana
Iz moke, pecilnega praška, pekočega karija, čilijevih kosmičev, 1/2 žličke kajenskega popra, ščepca soli in 200 do 220 ml vode zmešamo gladko testo in ga do uporabe postavimo v hladilnik.
Česen, čebulo in ingver olupimo, grobo narežemo in fino sesekljamo v blenderju. V majhni skodelici zmešamo kumino v zrnju in prahu, kurkumo, koriander in preostali kajenski poper. Čilija po dolgem prerežemo, odstranimo semena in ju drobno sesekljamo. Sladki krompir olupimo in narežemo na 2 cm velike kocke.
V širokem loncu segrejemo arašidovo olje, dodamo čebulno mešanico in pražimo na srednji vročini 2 minuti. Dodamo narezani krompir in začimbno mešanico ter pražimo še 2 minuti. V krompir zamešamo paradižnikovo mezgo, čilije in sesekljane paradižnike s sokom vred, dolijemo juho ter kuhamo pokrito na majhni vročini 20 do 25 minut.
Cvetačo razdelimo na majhne cvetove. V loncu segrejemo olje za cvrenje na 170 stopinj. Cvetove potegnemo skozi testo, rahlo odcedimo, previdno položimo v vroče olje in zlato rjavo ocvremo. Ocvrto cvetačo odcedimo na kuhinjskem papirju.
Kari po želji dodatno začinimo s soljo in poprom ter ga pred serviranjem potresemo s sesekljanim peteršiljem ali meto. Zraven postrežemo ocvrto cvetačo.