Sestavine

  • 350 g jajčevcev
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 250 g sladkega krompirja
  • 120 g čebule
  • 30 g svežega ingverja
  • 1 strok česna
  • 1 rdeči čili
  • 2 žlici ghee masla
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 2 žlički curryja v prahu
  • 1 konzerva paradižnikove polpe
  • 300 ml zelenjavne juhe
  • 2 žlički sezama
  • sol, poper
  • 2 žlici sesekljanega koriandra (ali peteršilja)

Uvod

Jejmo manj mesa, zato pa več zelenjave! Lahko reči, v praksi pa so potem le zelenjavne omake in vedno le po enakem kopitu - dolgo dušeno in hitro pripravljeno s smetano. To pa hitro postane dolgčas, če ni zraven - mesa.

Zato priskočijo na pomoč kariji, zelenjavne enolončnice z veliko pikantnosti in aromatičnosti, z lepimi barvami in mamljivimi vonjavami, ki ravno zato ne potrebujejo mesnega popravljanja.

Kariji ponavadi vsebujejo kokosovo mleko, ki pa je le nadomestek za ”našo” smetano, zaradi česar tudi takšni kariji na isto vižo lahko postanejo dolgočasni. Torej je naš kari z jajčevci in sladkim krompirjem brez kokosovega okusa! Naredite ga dovolj za kosilo, saj si ga boste zaželeli še zvečer....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 380 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Olupljeni ingver, čebulo, česen in čili drobno sesekljamo. Krompir olupimo in narežemo na 1 cm velike kocke.

2

V loncu segrejemo ghee maslo ter stekleno opražimo ingver, čebulo, česen in čili. Dodamo krompir in pražimo 2 minuti. Vmešamo pardižnikovo mezgo in curry ter dolijemo zelenjavno juho in paradižnikovo polpo. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 do 25 minut.

3

Medtem jajčevec narežemo na 1 cm velike kocke. V ponvi segrejemo olje in jajčevce pražimo na močni temperaturi 7 do 10 minut oz. do zlato rjave barve. Solimo in popramo. Potresemo s sezamom in pražimo še 1 minuto.

4

V krompirjev curry zamešamo pečene jajčevce ter ga po potrebi začinimo s soljo in poprom. Potresemo ga s koriandrom in serviramo na kuhanem basmati rižu.

Oceni