Sestavine

  • 1 limeta
  • morska sol
  • 3 žlice orehovega olja
  • 3 žlice oljćnega olja
  • 1 žlica belega balzamičnega kisa
  • 1 rdečo jabolko
  • 8 majhnih čvrstih jurćkov
  • 4 žlice pinjol
  • 50 g kodraste solate (Frisee solata)
  • 50 g pecorino sira v kosu (ali parmezana)
  • poper

Uvod

Prav imate, jabolko je za zjutraj in tudi gobe so zvečer težke! Vseeno pa poskusite jurčkov karpačo za večerjo, saj je ležanje pred televizorjem in hrustljanje nezdravih pregreh še težje. Pravzaprav je ta večerja tako lahko, da televizorja tudi po njej ne boste prižgali, saj se je boljše pregrešiti še z enim kozarcem dobrega vina.

Ker pa v Šoli okusov veliko damo na vaše mnenje, smo vas poslušali in zato jabolka zelo tanko zrezali, uporabili pa smo slovenska, ker so najbolj sočna, jurčke pa le surove nalistali. Ponoči zato ne bo težav!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 255 kcla/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Chardonnay grand cru 2015, Marof
 
Postopek
1

Limeto stisnemo ter sok zmešamo z obema vrstama olja in balzamičnim kisom. Preliv začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

2

Jabolko razrežemo na četrtine, odstranimo sredico s peškami in tanko nahobljamo. Jurčke očistimo in narežemo na tanke rezine. Na krožnike naložimo narezane jurčke in jabolka, pokapljamo s polovico preiliva in pustimo stati 10 minut.

3

Pinjole opražimo v ponvi brez maščobe in ohladimo. Solato natrgamo na majhne kose. Karpačo potresemo s solato, rahlo začinimo s soljo in poprom ter pokapljamo s preostalim prelivom. Potresemo s pinjolami.

Oceni