Sestavine

  • 400 g sladke smetane
  • 125 ml močne espresso kave
  • 2 zavitka vanilijevega sladkorja
  • 3 listi želatine
  • 1 žlica kavnega likerja
  • 80 g sladkorja
  • 20 g slanega masla
  • 100 ml sladke smetane
  • 30 g pinjol

Uvod

Družba se že zadovoljno gladi po trebuhu in da gostiteljica ne vpraša: ”Kdo bo kavo,” je razlog le strah, češ, saj še ni potrebno, da greste, ker me potem čaka pomivanje … Zato, pa tudi zaradi spanja, je kavo tako pozno zvečer najboljše izpustiti. A to ne pomeni, da se je potrebno odpovedati tudi njenemu okusu!

Kava namesto kave, torej, s katero pa se večerja ne konča grenko, temveč sladko....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 6 oseb
  • Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura (+ 6 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Zavremo smetano, kavo in vanilijev sladkor ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi. Lonec s kuhano smetano odstavimo s štedilnika, pustimo stati 1 minuto in nato v njej raztopimo ožeto želatino.

2

V smetano vmešamo še kavni liker. Modelčke (a 75 ml) oplaknemo z mrzlo vodo, vanje nalijemo kuhano smetano in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur oz. bolje preko noči.

3

V majhnem loncu zlato rjavo karameliziramo sladkor, vmešamo maslo in smetano ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se karamela stopi in dobimo gostljato omako.

4

Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in jih zamešamo v karamelno omako. Če je omaka pregosta, dolijemo nekaj kapljic sladke smetane in temeljito zmešamo.

5

Pred serviranjem panakoto z nožem ločimo od roba modela, ga za nekaj sekund do polovice potopimo v vročo vodo in stresemo na servirni krožnik. Prelijemo s karamelno omako in takoj serviramo.

Oceni