Kavna panakota in karamela s pinjolami
Sestavine
- 400 g sladke smetane
- 125 ml močne espresso kave
- 2 zavitka vanilijevega sladkorja
- 3 listi želatine
- 1 žlica kavnega likerja
- 80 g sladkorja
- 20 g slanega masla
- 100 ml sladke smetane
- 30 g pinjol
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 6 oseb
- Hranilna vrednost: 470 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura (+ 6 ur za hlajenje)
Zavremo smetano, kavo in vanilijev sladkor ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Želatino namočimo v mrzli vodi. Lonec s kuhano smetano odstavimo s štedilnika, pustimo stati 1 minuto in nato v njej raztopimo ožeto želatino.
V smetano vmešamo še kavni liker. Modelčke (a 75 ml) oplaknemo z mrzlo vodo, vanje nalijemo kuhano smetano in jih postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur oz. bolje preko noči.
V majhnem loncu zlato rjavo karameliziramo sladkor, vmešamo maslo in smetano ter kuhamo na majhni temperaturi toliko časa, da se karamela stopi in dobimo gostljato omako.
Pinjole zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe in jih zamešamo v karamelno omako. Če je omaka pregosta, dolijemo nekaj kapljic sladke smetane in temeljito zmešamo.
Pred serviranjem panakoto z nožem ločimo od roba modela, ga za nekaj sekund do polovice potopimo v vročo vodo in stresemo na servirni krožnik. Prelijemo s karamelno omako in takoj serviramo.