Sestavine

  • 425 g sladkorja
  • 1 žlica mlete kave
  • 75 g blanširanih in olupljenih lešnikov
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 20 g kakava v prahu
  • 125 g beljakov (ca. 3 velika jajca)
  • sol
  • 200 g temne čokolade (70 %)
  • 350 g sladke smetane
  • 6 velikih rumenjakov
  • 250 ml espresso kave
  • 2 žlici kavnega likerja
  • karamelna omaka (opcijsko)

Uvod

Najboljše sladice niso sladek greh, temveč - grenak … Ne bi bile, namreč, najboljše, če bi bile vsak dan in na vsaki mizi. Zato so panakote, tiramisuji, fondanti, krembruleji in druščina, ki so stalnice dolgočasnih gostilniških jedilnih listov, lahko le dobre. Pa še to, zaradi toliko ponavljanj, kopiranj, bližnjic in vrečk, le redke.

Najboljša pa je tista torta, ki jo tašča naredi le enkrat na leto, tista orehova potica, ki je le za božič, in pehtranova, ki je le za veliko noč. Kar je najboljše, je redko. Zato se ga pa veselimo vse leto.

Točno takšna, torej enkratna, je kavna zmrzlina, ki jo podpira in pokriva čokoladna meringa z zlatimi lešniki! Privoščite si jo le enkrat, da vam bo njen okus ostal do naslednjega leta!

Vir: Yotam Ottolenghi - Sweet...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 12 do 16 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 2 uri 30 minut
 
Postopek
1

Za kavni krokant v majhnem loncu zmešamo 125 g sladkorja in 2 žlici vode ter med stalnim mešanjem počasi segrevamo. Ko se sladkor raztopi, zvišamo temperaturo in kuhamo 5 minut, da sladkor svetlo rjavo karamelizira (ne mešamo, ampak lonec samo nekajkrat stresemo). Karamelo vlijemo na list peki papirja in potresemo s kavo. Pustimo ohladiti in jo nato v blenderju grobo zmeljemo.

2

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Lešnike stresemo na majhen pekač in ga postavimo v pečico za 10 do 12 minut. Opražene lešnike ohladimo in grobo sesekljamo.

3

Model za pečenje (10 x 30 cm) obložimo s peki papirjem. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj narišemo dva pravokotnika velikosti 10 x 30 cm. Pečico segrejemo na 180 stopinj.

4

Zmešamo sladkor v prahu in kakav v prahu ter presejemo. Beljake in ščepec soli stepamo z ročnim ali kuhinjskim mešalnikom 2 minuti, nato pa postopoma dodajamo 100 g sladkorja ter stepamo toliko časa, da dobimo čvrsti sneg. S paleto previdno vmešamo sladkor v prahu s kakavom in sesekljane lešnike.

5

Maso razdelimo na dva dela in jo enakomerno razmažemo na oba označena pravokotnika. Pekač postavimo na drugo rešetko od spodaj za 30 minut, nato ga prestavimo v sredino pečice in pečemo še 30 minut. Pečeni meringi ohladimo in prirežemo v obliko modela.

6

Čokolado narežemo in raztopimo v kozici nad soparo. Gladko stran meringe premažemo s stopljeno čokolado in potresemo s kavnim krokantom. Postopek ponovimo še z drugo meringo.

7

Sladko smetano trdo stepemo in postavimo v hladilnik. Espresso kavo in 200 g sladkorja zavremo in pustimo vreti na srednji temperaturi toliko časa, da doseže 118 stopinj (uporabimo sladkorni termometer). Medtem rumenjake stepemo na srednji hitrosti do goste kreme.

8

Med stepanjem počasi dolivamo vroči kavni sirup in nato stepamo še 10 do 15 minut, da se krema ohladi. Na koncu vanjo zamešamo kavni liker in sladko smetano.

9

V model položimo meringo s čokoladno stranjo navzdol, jo premažemo s kavno kremo in pokrijemo z drugo meringo tako, da je čokoladna stran obrnjena navzgor. Pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik za najmanj 12 ur.

10

Pred serviranjem jo stresemo iz modela in z ostrim nožem (ki ga pomočimo v vročo vodo) narežemo na tanke rezine ali manjše kocke. Po želji lahko zmrzlino prelijemo tudi s karamelno omako.

Oceni