Kavni desert s krokantom
Sestavine
- 10 baby piškotov
- 4 čokoladni makroni
- 120 ml močne kave (espresso)
- 100 ml mleka
- 100 g krhkih piškotov
- 300 ml sladke smetane
- 175 g sladkorja
- 40 g lešnikov
- 40 g olupljenih mandljev
- 40 g ameriških orehov
- 5 rumenjakov
- 2 žlici marsale
- 100 ml sladkega belega vina
- sveže maline

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 6 ur za hlajenje)
Pečico segrejemo na 180 stopinj. V kozici zavremo 50 ml vode in 50 g sladkorja. Oreščke grobo narežemo in jih zamešamo v sladkorni sirup. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj stresemo oreščke v sirupu, jih poravnamo in pečemo v sredini pečice 10 minut, vmes večkrat premešamo. Krokant nato ohladimo.
Za zabaglione v kovinski polokrogli posodi z metlico razmešamo 2 rumenjaka, 10 g sladkorja in 2 žlici marsale. Postavimo jo nad soparo in stepamo do goste kreme. Sladko smetano in 40 g sladkorja trdo stepemo. Piškote nadrobimo na večje kose, makrone pa z nožem narežemo na kocke.
V podolgovati posodi zmešamo kavo in mleko. V tej mešanici natopimo baby piškote in jih naložimo v model ali na pekač. Premažemo s sladko smetano, jo enakomerno prelijemo z jajčno kremo (zabaglione) in potresemo s piškoti, makroni in na koncu še s krokantom. Pecivo postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur.
Pred serviranjem pripravimo še vinski šodo. V kovinski polokrogli posodi zmešamo 3 rumenjake, 75 g sladkorja in belo vino ter z metlico stepamo najmanj 5 minut do goste kreme.
Pecivo narežemo na kvadrate in jih na krožnikih oblijemo z jajčno kremo ter po želji okrasimo z malinami.