Sestavine

  • 10 baby piškotov
  • 4 čokoladni makroni
  • 120 ml močne kave (espresso)
  • 100 ml mleka
  • 100 g krhkih piškotov
  • 300 ml sladke smetane
  • 175 g sladkorja
  • 40 g lešnikov
  • 40 g olupljenih mandljev
  • 40 g ameriških orehov
  • 5 rumenjakov
  • 2 žlici marsale
  • 100 ml sladkega belega vina
  • sveže maline

Uvod

Restavracijske sladice morajo biti oblikovalske, filigranske, slikarske, lepe. Zato imajo veliki chefi svoje slaščičarje, ki ustvarjajo sladke umetnine. Domače sladice, še posebej za praznik, obletnico, slavje, skratka gostijo, pa morajo biti praktične. Da jih zajamemo, nabašemo ali narežemo, za čim več oseb. Zato so rojstnodnevne svečke na torti in zato je tiramisu v največji skledi.

Kavna rezina pa ni eno ne drugo, temveč oboje! Najboljše od torte, ker je iz biskvita, keksov, slaščičarne, plasti, najboljše od tiramisuja, ker je v največjem pekaču in najbolj sočna ter mehka, toda hkrati tudi krokantno hrustajoča. Še en kandidat, skratka, za vašo najljubšo sladico ob velikih dnevih, dogodkih, prireditvah in praznikih.
...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ 6 ur za hlajenje)
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. V kozici zavremo 50 ml vode in 50 g sladkorja. Oreščke grobo narežemo in jih zamešamo v sladkorni sirup. Pekač obložimo s peki papirjem in nanj stresemo oreščke v sirupu, jih poravnamo in pečemo v sredini pečice 10 minut, vmes večkrat premešamo. Krokant nato ohladimo.

2

Za zabaglione v kovinski polokrogli posodi z metlico razmešamo 2 rumenjaka, 10 g sladkorja in 2 žlici marsale. Postavimo jo nad soparo in stepamo do goste kreme. Sladko smetano in 40 g sladkorja trdo stepemo. Piškote nadrobimo na večje kose, makrone pa z nožem narežemo na kocke.

3

V podolgovati posodi zmešamo kavo in mleko. V tej mešanici natopimo baby piškote in jih naložimo v model ali na pekač. Premažemo s sladko smetano, jo enakomerno prelijemo z jajčno kremo (zabaglione) in potresemo s piškoti, makroni in na koncu še s krokantom. Pecivo postavimo v hladilnik za najmanj 6 ur.

4

Pred serviranjem pripravimo še vinski šodo. V kovinski polokrogli posodi zmešamo 3 rumenjake, 75 g sladkorja in belo vino ter z metlico stepamo najmanj 5 minut do goste kreme.

5

Pecivo narežemo na kvadrate in jih na krožnikih oblijemo z jajčno kremo ter po želji okrasimo z malinami.

Oceni