Sestavine

  • 100 g temne čokolade (60 %)
  • 35 g kakava v prahu
  • 25 g jedilnega škroba
  • 300 ml mleka
  • 4 rumenjaki
  • sol
  • 350 g sladke smetane
  • 150 ml espresso kave
  • 6 baby piškotov (savoiardi)
  • 30 amarena višenj (v sirupu)

Uvod

V Šoli okusov se trudimo, da odpravimo slab sloves vrečkastih pudingov iz trgovin na prvem vogalu. A ne, da bi vrečke izboljšali, temveč da odpravimo razlog za nakup ... Zakaj, če pa je domači puding toliko boljši in tudi hitro gotov? Pa še pripravimo ga danes (dovolj), potem pa je dober še več dni.

Tokratni dokaz je še nadgrajen. Ni le čokoladni puding, ker je tudi s kavo, in ni le puding, ker je potrebno spodkopati kremo, da pridemo do piškotov; pa tudi ni z malinovcem, kar je sicer ”obvezno” pri vrečkah, temveč z amarena višnjami, ki pa jih - lahko kupite v trgovini....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut (+ 2 uri za hlajenje)
 
Postopek
1

Čokolado sesekljamo. V skledi gladko zmešamo kakav, jedilni škrob in 200 ml mleka. Rumenjake, sladkor in ščepec soli penasto umešamo do svetle kreme. Vanjo zamešamo kakav s škrobom in mlekom.

2

Smetano in preostalo mleko zavremo. Nato smetanovo mleko med stalnim mešanjem počasi dolivamo v kakavovo maso. Vse skupaj zlijemo nazaj v lonec, dolijemo kavo in med stalnim mešanjem počasi zavremo. Kuhamo na majhni vročini toliko časa, da se puding zgosti. Lonec odstavimo s štedilnika in v puding zamešamo sesekljano čokolado. Mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi.

3

Piškote nalomimo na 2 cm velike kose in jih naložimo v servirne kozarce. Po njih porazdelimo puding in kozarce pustimo na sobni temperaturi 30 minut. Nato jih postavimo v hladilnik za najmanj 2 uri. Pred serviranjem damo v vsak kozarec 5 višenj in pokapljamo z žličko sirupa.

Oceni