Kavno čokoladni kolač s figami
Sestavine
- 140 g sončničnih semen
- 2 žlici kakava v prahu
- 6 g espresso kave v prahu
- 70 ml javorjevega sirupa
- sol
- 300 g temne čokoladne kuverture
- 150 ml kokosovega mleka
- 50 g mandljevega namaza (Mandelmuss)
- 1 žlika vanilijeve arome
- 150 ml portovca
- 30 g sladkorja
- 1/2 žličke kardamomovih semen
- 3 fige
- 50 g Cantuccini piškotov ali orehovega drobljenca

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 8 kosov
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
Podolgovati model za tarte (12 x 35 cm) obložimo s prozorno folijo. Sončnična semena svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in v blenderju zmiksamo skupaj z 1 žlico kakava, 2 g espresso kave v prahu, 50 ml javorjevega sirupa in ščepcem soli v grobo maso. Če je preveč drobljiva, vanjo zamešamo preostali javorjev sirup.
Maso porazdelimo v model, jo krepko pritisnemo ob dno in pri tem naredimo tudi 1 cm visoki rob. Postavimo jo v hladilnik za 1 uro.
Kuverturo drobno narežemo in stresemo v skledo. Segrejemo kokosovo mleko, vanj zamešamo preostalo espresso kavo v prahu in z njim prelijemo narezano čokolado. Vse skupaj z metlico gladko zmešamo, da se čokolada raztopi. Vanjo zamešamo še mandljev namaz, vanilijevo aromo in preostali kakav v prahu. S čokoladno kremo napolnimo model, gladko poravnamo in postavimo v hladilnik za 30 minut.
V kozici zavremo portovec, sladkor in kardamom ter kuhamo na majhni vročini do rahlega sirupa. Fige narežemo na osem delov, jih zamešamo v sirup in pustimo na sobni temperaturi do serviranja.
Pred serviranjem piškote grobo nadrobimo. Pecivo vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred serviranjem. Po njem porazdelimo fige in potresemo s nadrobljenimi piškoti.