Sestavine

  • 140 g sončničnih semen
  • 2 žlici kakava v prahu
  • 6 g espresso kave v prahu
  • 70 ml javorjevega sirupa
  • sol
  • 300 g temne čokoladne kuverture
  • 150 ml kokosovega mleka
  • 50 g mandljevega namaza (Mandelmuss)
  • 1 žlika vanilijeve arome
  • 150 ml portovca
  • 30 g sladkorja
  • 1/2 žličke kardamomovih semen
  • 3 fige
  • 50 g Cantuccini piškotov ali orehovega drobljenca

Uvod

Espresso fudge cake, torej ne le kava, čokolada in fige, ki vsak po svoje dodajajo svojo krepkost, temveč tudi fudge mlečna karamela, ki samo še podkrepi obilje sladkosti tega ameriškega kolačaKavno čokoladni kolač s figami. Toda, saj ni potrebno cel kolač pojesti na mah, saj zadošča že majhen kos za velik čokoladni učinek, sočnost fudga pa bo še ves teden vsak dan razveselila z majhno rezino po kosilu. Vzljubili ga boste!

Čeprav je njegova značilnost karamelni fudge, pa je ta kolač še bolj poseben po tem, kaj je  spodaj in zgoraj. Dno je namreč iz sončničnih semen, vrh pa iz svežih fig, mariniranih v portovcu s kardamomom. Res, zaljubili se boste!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Podolgovati model za tarte (12 x 35 cm) obložimo s prozorno folijo. Sončnična semena svetlo rjavo opražimo v ponvi brez maščobe, ohladimo in v blenderju zmiksamo skupaj z 1 žlico kakava, 2 g espresso kave v prahu, 50 ml javorjevega sirupa in ščepcem soli v grobo maso. Če je preveč drobljiva, vanjo zamešamo preostali javorjev sirup.

2

Maso porazdelimo v model, jo krepko pritisnemo ob dno in pri tem naredimo tudi 1 cm visoki rob. Postavimo jo v hladilnik za 1 uro.

3

Kuverturo drobno narežemo in stresemo v skledo. Segrejemo kokosovo mleko, vanj zamešamo preostalo espresso kavo v prahu in z njim prelijemo narezano čokolado. Vse skupaj z metlico gladko zmešamo, da se čokolada raztopi. Vanjo zamešamo še mandljev namaz, vanilijevo aromo in preostali kakav v prahu. S čokoladno kremo napolnimo model, gladko poravnamo in postavimo v hladilnik za 30 minut.

4

V kozici zavremo portovec, sladkor in kardamom ter kuhamo na majhni vročini do rahlega sirupa. Fige narežemo na osem delov, jih zamešamo v sirup in pustimo na sobni temperaturi do serviranja.

5

Pred serviranjem piškote grobo nadrobimo. Pecivo vzamemo iz hladilnika vsaj 20 minut pred serviranjem. Po njem porazdelimo fige in potresemo s nadrobljenimi piškoti.

Oceni