Sestavine

  • 250 g kimchija
  • 2 jajci
  • 50 g moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • 1/4 žličke sladkorja
  • 4 žlice sojine omake
  • 3 mlade čebule
  • 500 g olupljenih surovih kozic
  • 4 žlice sezamovega olja
  • sol, poper
  • 6 žlici arašidovega olja
  • 2 žlici limetinega soka
  • 3 žlice opraženega sezama
  • 200 g kalčkov mungo fižola
  • 1/2 žličke Srirache (tajska čili omaka)

Uvod

Za kimchi je toliko receptov po spletu, da vam Šola okusov ne vsiljuje še svojega (čeprav ga imamo). Kot da bi učili, kako se kisa zelje … Točno, tako kot je pri nas kislo zelje nepogrešljivo, je v azijski kuhinji, še najbolj pa korejski, nepogrešljiv kimchi. Postopek fermentacije je (skoraj) enak, razlikujejo pa se sestavine. Tudi pri kimchiju je zelje, vendar kitajsko, glavna sestavina, a zato je naše zelje le kislo, kimchi pa ni samo pekoč, temveč ima njegova pikantnost večjo globino in širino okusa.

Za naše ”nežne” okuse je kimchi preveč intenziven, da bi ga jedli kot kislo zelje, surovega ali kuhanega v omaki. Zato pa zelo pride prav kot dodatek, ko so okusi jedi preveč nežni in grozijo z dolgočasjem. Malo kimchija takrat naredi čudež! Kot v teh korejskih palačinkah....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 60 minut
 
Postopek
1

Kimchi temeljito iztisnemo in pri tem shranimo tekočino. V skledi z metlico gladko zmešamo jajci, moko, škrob, sladkor in 2 žlici sojine omake.

2

Mlado čebulo drobno sesekljamo. Kimchi narežemo na tanke trakove. Oboje zamešamo v testo in ga pustimo počivati 15 do 20 minut.

3

Po 3 kozice nabodemo na lesene palčke, jih premažemo z 2 žlicama sezamovega olja ter solimo in popramo. Pečico segrejemo na 100 stopinj.

4

V ponvi segrejemo 2 žlici arašidovega olja in kozice na močni vročini na hitro opečemo. Preložimo jih na ogret krožnik, pokapljamo s preostalo sojino omako in limetinim sokom, potresemo s sezamom in pokrijemo z alu folijo. Krožnik postavimo v ogreto pećico.

5

V veliki ponvi segrejemo 2 žlici arašidovega olja in z veliko žlico zajemamo testo, ga damo v ponev in rahlo potlačimo, da dobimo majhne palačinke. Pečemo jih na srednji vročini na obeh straneh do zlato rjave barve. Pečene palačinke preložimo na ogreti krožnik in postavimo v pečico. Postopek pečenja ponovimo s preostalim oljem in testom.

6

Medtem v ponvi ali voku segrejemo preostalo sezamovo olje, dodamo kalčke in jih pražimo na močni vročini nekaj minut. Začinimo jih s preostalo sojino omako in Sriracho. Na ogrete krožnike naložimo kimchi palačinke, po tri ražnjiče z kozciami in pečene kalčke.

Oceni