Sestavine

  • 200 g očiščene in olupljene hokaido buče
  • 30 g šalotke
  • 1 strok česna
  • 4 žlice kimchija (fermentirano zelje)
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 200 g testenin (polžki kratki rigatoni)
  • 500 ml zelenjavne juhe
  • sol, črni poper
  • 120 g pikantnega čedar sira
  • 1 steblo zelene

Uvod

Ker je za dober fermentirani kimchi potrebna potrpežljivost, se ga doma splača narediti na zalogo, torej v največjem kozarcu za vlaganja. A potem je potrebnih dovolj receptov za jedi s kimchijem, da ga gre toliko tudi v promet.

Če pa potrpežljivosti ni dovolj, so dobri recepti za jedi s kimchijem prav tako potrebni. Kajti kimchi je najboljši takrat, ko ni v glavni vlogi, temveč je le dodatek. A potem je velik kozarec prevelik.

Majhen kozarec (150 g), ki vas bo morda prepričal, da se boste v avanturo podali še sami, ali pa ga boste raje na ta način še večkrat naročili, smo našli v Špajzi Hiše Franko. Ker je za 2 zvezdici, je v njem vložena še spomladanska primorska lobodika.

Avantura pa se s kimchijem pri tej jedi še ne konča. Vas tako pripravljene testenine na kaj spominjajo? Američani, ki so za kosilo okrog ust mastni od burgerjev, za večerjo pa od sira, bi polnih ust hitro prikimali: ”Mac&cheese!” A s tem se, na srečo za makarone in nas, podobnost že tudi konča....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Bučo narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Sir grobo naribamo. Stebelno zeleno očistimo in narežemo na zelo tanke rezine.

2

V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo čebulo in pražimo na majhni temperaturi 2 minuti. Dodamo kimchi in sesekljani česen, pražimo 2 minuti in na koncu dodamo še narezano bučo. Pražimo na srednji temperaturi nekaj minut, dodamo testenine, dolijemo juho in kuhamo pokrito na majhni temperaturi 8 do 10 minut.

3

V kuhane testenine po porcijah zamešamo naribani sir. Stresemo jih v ogrete krožnike in potresemo z narezano zeleno in sveže mletim poprom.

Oceni