Kisla goveja pečenka
Sestavine
- 800 g govejega bočnika
- 650 ml rdečega vina
- 50 ml rdečega vinskega kisa
- 25 ml balzamičnega kisa
- 25 ml sojine omake
- 10 poprovih zrn
- 5 klinčkov
- 5 pimentovih zrn
- 5 brinovih jagod
- 1 žlica gorčičnih semen
- 3 lovorovi listi
- 3 žlice ghee masla
- 300 ml govejega fonda
- 60 g posušenih brusnic
- 600 g buče maslenke
- 400 g krompirja
- 70 ml mleka
- 40 g masla
- sol
- muškatni orešček
- 300 g brokolija
- 2 žlici oljčnega olja
- sveže mleti črni poper

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 760 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 3 ure (+ 12 ur za mariniranje)
- Priporočeno vino: Modra frankinja 2015, Domaine Slapšak
Zmešamo 500 ml vina, vinski in balzamični kis, sojino omako, začimbe, gorčična semena in lovor. Bočnik damo v veliko vrečko za zamrzovanje, dolijemo marinado, zapremo z zipom in meso mariniramo v hladilniku najmanj 12 ur.
Naslednji dan pečico segrejemo na 140 stopinj. Meso obrišemo s papirjem in marinado precedimo. V litoželezni posodi ali manjšem globokem pekaču segrejemo ghee maslo in meso opečemo z vseh strani. Dolijemo preostalo vino ter pustimo malo pokuhati.
V posodo dolijemo 375 ml marinade in fond, dodamo brusnice, zavremo in pokrito postavimo v pečico za 3 ure. Vmes pečenko dvakrat obrnemo.
Za pire olupljeno in očiščeno bučo narežemo na 2 cm velike kocke. Olupljeni krompir prav tako narežemo na kocke. Oboje stresemo v lonec, dolijemo mrzlo vodo, solimo in kuhamo na srednji temperaturi 20 minuto oz. da se oboje zmehča. Dolijemo vodo in dolijemo toplo mleko z maslom. Pretlačimo v gladki pire ter začinimo s soljo in muškatnim oreščkom. Pire shranimo na toplem.
Brokoli razdelimo na majhne dele, blanširamo 3 minute v slani vodi ter dobro odcedimo. Pred serviranjem ga pogrejemo v oljčnem olju v ponvi.
Meso vzamemo iz omake, ga zavijem v alu folijo in postavimo v izklopljeno pečico. Omako zavremo in po želji zgostimo s škrobom. Meso nato narežemo na rezine, naložimo na krožnik skupaj z bučnim pirejem in brokolijem ter prelijemo z omako.