Kitajska ponev s šitakami in edamame
Sestavine
- 250 g basmati riža
- 2 žlici arašidovega olja
- 200 g šitake gob
- 3 mlade čebule
- 2 stroka česna
- 120 g edamame (soja v strokih, zamrznjeno)
- šopek svežega koriandra
- 1 do 2 žlici sojine omake
- 1 žlička ribje omake
- 1 žlica riževega kisa
- čili v prahu ali kajenski poper
- 50 g arašidov z wasabijem
- 2 žlici sezama

Edamame stroke blanširamo v slani vreli vodi 5 minut, jih prelijemo z mrzlo vodo in izluščimo. Šitake narežemo na manjše kose. Mlado čebulo narežemo na kolobarje, olupljeni česen pa na tanke rezine.
Basmati riž skuhamo po navodilu na embalaži in shranimo na toplem. Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Arašide z wasabijem grobo sesekljamo.
V woku segrejemo olje, dodamo mlado čebulo, česen in šitake ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Začinimo s sojino omako, riževim kisom, ribjo omako in čilijem v prahu. Dodamo še kuhani edamame in vse skupaj pražimo nekaj minut.
Kuhani riž pred serviranjem razrahljamo z vilicami in vanj po želji zamešamo 1 žlico masla. Potresemo ga z nadrobljenimi arašidi. Šitake potresemo s praženim sezamom in grobo sesekljanim koriandrom.