Sestavine

  • 250 g basmati riža
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 200 g šitake gob
  • 3 mlade čebule
  • 2 stroka česna
  • 120 g edamame (soja v strokih, zamrznjeno)
  • šopek svežega koriandra
  • 1 do 2 žlici sojine omake
  • 1 žlička ribje omake
  • 1 žlica riževega kisa
  • čili v prahu ali kajenski poper
  • 50 g arašidov z wasabijem
  • 2 žlici sezama

Uvod

Ko je kuhanje užitek, je skuhano v užitek pojesti. In obratno, če kuhar pri kuhanju ne uživa, potem tudi jedec ne bo pri njegovi jedi! Vprašanje se torej glasi: kaj narediti, da bo kuhanje užitek?!

Odgovor je v kitajskem voku … Zato, ker je za kuhanje v voku potrebna dobra organizacija! Prav dobra organizacija pa je tudi glavni pogoj, da boste pri kuhanju uživali!

Jedi, ki jih kuhamo v vok-ponvi, so skuhane (spečene, pravzaprav) zelo hitro in tudi dobro, če imamo vse pri roki. To pa pomeni, da moramo biti, najprej, dobro založeni z vsemi potrebnimi dodatki, ki ustvarijo azijski (nad)okus, nato pa moramo dobro pred-pripraviti vse potrebne sestavine.

Torej ... Za to kitajsko ponev, in da boste uživali pri kuhanju (ter mešanju), potrebujete v shrambi ob ”klasiki” (česen, mlada čebula, basmati riž): arašidovo olje, sveže šitake, zamrznjene edamame sojine stroke, sojino omako, ribjo (ali ostrigino) omako, rižev kis, kajenski poper, pražene arašide z wasabijem, sveži koriander. In potem, preden začnete peči ter mešati, morate vse skupaj na to pripraviti: blanširati, skuhati, izluščiti, narezati, sesekljati. Potem je kuhati res užitek!...

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Edamame stroke blanširamo v slani vreli vodi 5 minut, jih prelijemo z mrzlo vodo in izluščimo. Šitake narežemo na manjše kose. Mlado čebulo narežemo na kolobarje, olupljeni česen pa na tanke rezine.

2

Basmati riž skuhamo po navodilu na embalaži in shranimo na toplem. Sezam zlato rjavo opražimo v ponvi brez maščobe. Arašide z wasabijem grobo sesekljamo.

3

V woku segrejemo olje, dodamo mlado čebulo, česen in šitake ter pražimo na srednji vročini nekaj minut. Začinimo s sojino omako, riževim kisom, ribjo omako in čilijem v prahu. Dodamo še kuhani edamame in vse skupaj pražimo nekaj minut.

4

Kuhani riž pred serviranjem razrahljamo z vilicami in vanj po želji zamešamo 1 žlico masla. Potresemo ga z nadrobljenimi arašidi. Šitake potresemo s praženim sezamom in grobo sesekljanim koriandrom.

Oceni