Sestavine

  • 1 zavitek kitajskih mie rezancev (250 g)
  • 250 g mladega zelja
  • 100 g korenja
  • arašidovo olje
  • 100 g šitaki gob
  • 150 g majhnih kozic
  • 2 stroka česna
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • 2 žlici sezamovega olja
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 2 žlici mirina (ali šerija)
  • 1 žlica riževega kisa
  • 1 žlička čilijeve omake
  • 2 žlici ribje omake
  • 1 žlica sojine omake
  • sol, kajenski poper

Uvod

Kitajci bi rekli Lo Mein, praženi rezanci, torej, zelo preprosta, zelo osnovna jed, največkrat le z zelenjava, sicer pa so dodatki, tudi mesni, prepuščeni prosti kuharjevi presoji in izbiri. To pa je tudi nam dalo možnost, da smo kitajske rezance naredili malo po svoje, na način Šole okusov, saj je bila konočasta in majhna glava mladega zelja tako mikavna, z njo pa se ve se vedno odlično razumejo kozice.

Ko se mudi, ko naj bo le preprosto, vendar ste se italijanskih pašt že naveličali, bo takšen Lo Mein vesel hitrega kosila ali pozne večerje. V prvem primeru je zraven le voda, v drugem pa kozarec vina, toda naj bo obvezno renski rizling iz štajerskega vinograda, v katerem grozdje pustijo dovolj dolgo na trsu, da sonce grozdju podari značilno kraljevo aromo. Pa saj tudi to že vemo - da je rizling vedno tam, kjer so azijski okusi....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
  • Priporočeno vino: Renski rizling 2012, Ducal
 
Postopek
1

Zelje očistimo in narežemo na 1,5 cm velike kocke. Korenje olupimo in narežemo na julien trakove. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Gobe narežemo na trakove.

2

Zavremo lonec s slano vodo, vanj stresemo rezance in jih kuhamo po navodilu na vrečki (4 minute). Kuhane rezance dobro odcedimo in v skledi zmešamo z žlico olja.

3

V voku ali teflonski ponvi segrejemo 2 žlici olja, vanj stresemo narezano zelje in korenje ter pražimo na močni temperaturi med mešanjem 3 minute. Zelenjavo rahlo solimo in stresemo iz voka na velik krožnik.

4

Vok ponovno segrejemo, dodamo žlico olja, na hitro opražimo gobe, jih rahlo solimo in stresemo k zelju. V majhni ponvi segrejemo žlico olja, dodamo kozice in jih pražimo 1 minuto. Začinimo jih s kajenskim poprom.

5

V voku segrejemo žlico olja, dodamo rezance in jih med mešanjem pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Vmešamo še vso zelenjavo. V lončku zmešamo sezamovo olje, arašidovo maslo, mirin, rižev kis, čili omako, ribjo in sojino omako ter prelijemo rezance. Dobro premešamo, dodamo polovico drobnjaka in pražimo še 1 minuto.

6

V ogrete krožnike naložimo rezance z zelenjavo ter jih potresemo s pečenimi kozicami in preostalim drobnjakom.

Oceni