Sestavine

  • 2 kg klapavic
  • 2 velika korenja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 1 večji por
  • 3 šalotke
  • 3 stroki česna
  • 3 žlice masla
  • 250 ml suhega jabolčnika (cidre)
  • šopek drobnjaka
  • sol, poper
  • francoski čili (Piment d'Espelette)

Uvod

Poleti se jih izogibamo, ker jih na morju povsod pripravljajo na enak ”buzara” način, s slabim oljčnim oljem in s preveč kruha. Dolgčas! Zato pa se jih jeseni in pozimi kar ne najemo, saj je takšno kosilo doma zelo hitro pripravljeno, vključno s pomfritom, ki ga tudi Šola okusov uporablja v zamrznjeni obliki (in peče v pečici). Zato je dobro, ker imamo toliko različnih receptov za klapavice na celini: klapavice v paradižnikovi omaki, klapavice s šalotko, klapavice v curry omaki, klapavice s koriandrom in chorizom. Ta je, torej, s cidre, jabolčnikom, ki je tudi v naših krajih vse manj ”šnops” in vse bolj nizko-alkoholna pijača. Takšna ”jabolčna” buzara je pravzaprav ”ribja” juha, saj školjke vanjo spustijo svoje morje, v katerem se tudi gomoljčnice v julienne obliki odlično počutijo....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 255 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
  • Priporočeno vino: Rose 2021, Miraval
 
Postopek
1

Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.

2

Olupljeno korenje in gomoljno zeleno ter por narežemo na julien trakove. Šalotko narežemo na tanke kolobarje in česen drobno sesekljamo.

3

V velikem loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko in jo rahlo opražimo. Dodamo še narezano zelenjavo in česen ter pražimo na srednji vročini 5 minut. V lonec stresemo školjke, dolijemo jabolčnik, pokrijemo in kuhamo na srednji vročini 6 minut, vmes večkrat premešamo.

4

Drobnjak drobno narežemo. Školjke začinimo s soljo, sveže mletim poprom in francoskim čilijem ter potresemo z drobnjakom. Odlična spremljava je hrustljavi pomfrit ali bageta.

Oceni