Klapavice s cidre in julienne zelenjavo
Sestavine
- 2 kg klapavic
- 2 velika korenja
- 200 g gomoljne zelene
- 1 večji por
- 3 šalotke
- 3 stroki česna
- 3 žlice masla
- 250 ml suhega jabolčnika (cidre)
- šopek drobnjaka
- sol, poper
- francoski čili (Piment d'Espelette)

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 255 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: Rose 2021, Miraval
Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.
Olupljeno korenje in gomoljno zeleno ter por narežemo na julien trakove. Šalotko narežemo na tanke kolobarje in česen drobno sesekljamo.
V velikem loncu segrejemo maslo, dodamo šalotko in jo rahlo opražimo. Dodamo še narezano zelenjavo in česen ter pražimo na srednji vročini 5 minut. V lonec stresemo školjke, dolijemo jabolčnik, pokrijemo in kuhamo na srednji vročini 6 minut, vmes večkrat premešamo.
Drobnjak drobno narežemo. Školjke začinimo s soljo, sveže mletim poprom in francoskim čilijem ter potresemo z drobnjakom. Odlična spremljava je hrustljavi pomfrit ali bageta.