Klapavice s cidre in julienne zelenjavo
Sestavine
- 2 kg klapavic
- 4 korenčki
- 250 g gomoljne zelene
- 2 srednje velika pora
- 3 šalotke
- 3 stroki česna
- 3 do 4 žlice oljčnega olja
- 250 ml suhega jabolčnika (cidre)
- šopek drobnjaka
- sol, poper
- francoski čili (Piment d'Espelette)

Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 255 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 40 minut
- Priporočeno vino: penina Brut nature, Štrukelj
Klapavice oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.
Olupljeno korenje in gomoljno zeleno ter por narežemo na julien trakove. Šalotko narežemo na tanke kolobarje in česen drobno sesekljamo.
V velikem loncu segrejemo olje, dodamo šalotko in jo rahlo opražimo. Dodamo še narezano zelenjavo in česen ter pražimo na srednji vročini 5 minut. V lonec stresemo školjke, dolijemo jabolčnik, pokrijemo in kuhamo na srednji vročini 6 minut, vmes večkrat dvakrat premešamo.
Drobnjak drobno narežemo. Školjke začinimo s soljo, sveže mletim poprom in francoskim čilijem ter potresemo z drobnjakom. Odlična spremljava je hrustljavi pomfrit ali bageta.