Sestavine

  • 1 kg slovenskih klapavic (Okus morja)
  • 3 šalotke
  • 150 g češnjevih paradižnikov
  • 2 žlici kaper iz slanice
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 100 ml belega vina
  • 1 rdeči čili
  • 1 žlička čilijevih kosmičev
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod

Ne poleti in ko smo na morju, najboljši čas za klapavice iz slovenskega morja je pozimi in ko smo doma! Kar je poleti v dolgočasni buzari iz starega kruha in ostarelega vina, s preveč česna in premalo svežine, ima pozimi nešteto možnosti, da ne pogreva, temveč ustvarja. Zakaj bi bila buzara le pijana, če pa je lahko vedno drugačna, tokrat z veliko šalotke, kaper in čilijev, pa vseeno tudi z vinom.

Šola okusov: kot pravi Irena Fonda, ne mučite klapavic, ki so pozimi pri vas doma bolj sveže in žive kot poleti na morju in njegovi rivi, zato jim travnate brade pred kuhanjem v prevretku ne trgajte, temveč odrežite....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 258 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
  • Priporočeno vino: Vitovska Grganja 2013, Colja Vino
 
Postopek
1

Klapavice umijemo pod tekočo vodo in jim odrežemo (ne izpulimo) brade. Odprte ali poškodovane školjke zavržemo. Olupljene šalotke narežemo na tanke kolobarje. Paradižnike prerežemo na polovico, kapre odcedimo, očiščeni čili drobno sesekljamo.

2

V večjem loncu segrejemo olje in šalotko dušimo na srednji vročini nekaj minut ter pazimo, da ne porjavi. Vmešamo narezane paradižnike, čili in kapre ter pražimo nekaj minut.

3

Dolijemo vino, dodamo školjke, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 8 do 10 minut. Potresemo s čilijevimi kosmiči in peteršiljem, dobro premešamo in takoj serviramo. Odlična priloga je v pečici pečeni pomfrit.

Oceni