Klapavice s šalotko, kaprami in čilijem
Sestavine
- 1 kg slovenskih klapavic (Okus morja)
- 3 šalotke
- 150 g češnjevih paradižnikov
- 2 žlici kaper iz slanice
- 4 žlice oljčnega olja
- 100 ml belega vina
- 1 rdeči čili
- 1 žlička čilijevih kosmičev
- 2 žlici sesekljanega peteršilja

Uvod
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 258 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut
- Priporočeno vino: Vitovska Grganja 2013, Colja Vino
Postopek
1
Klapavice umijemo pod tekočo vodo in jim odrežemo (ne izpulimo) brade. Odprte ali poškodovane školjke zavržemo. Olupljene šalotke narežemo na tanke kolobarje. Paradižnike prerežemo na polovico, kapre odcedimo, očiščeni čili drobno sesekljamo.
2
V večjem loncu segrejemo olje in šalotko dušimo na srednji vročini nekaj minut ter pazimo, da ne porjavi. Vmešamo narezane paradižnike, čili in kapre ter pražimo nekaj minut.
3
Dolijemo vino, dodamo školjke, pokrijemo in kuhamo na majhni vročini 8 do 10 minut. Potresemo s čilijevimi kosmiči in peteršiljem, dobro premešamo in takoj serviramo. Odlična priloga je v pečici pečeni pomfrit.
Oceni