Sestavine

  • 1 kg klapavic
  • 100 g korenja
  • 1 majhna zelena paprika
  • 2 šalotki
  • 2 stroka česna
  • 80 g pikantne chorizo klobase
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 100 ml suhega šerija
  • 1 konzerva narezanega paradižnika (400 g)
  • sol
  • 10 vejic svežega koriandra

Uvod

Klapavice so užitne celo leto, le da je od pozne jeseni do pomladi v lupinah manj mesa. Toda zato so manjše, manj mesnate klapavice še bolj okusne! Nikar ne čakajte, torej, na dopust in poletje. In nikar klapavic ne jejte le v klasični buzari. Klapavice so poceni, zdrave in vedno le sveže, ker kupujemo, kajne, le žive. Zato jih jemo vse leto in redno. Torej zanje potrebujemo veliko različnih omak. Ta, ki je zaradi choriza, pikantna in pekoča, je pravšnja za spomladanske dni, ko se zima še ni predala....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Klobaso olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Olupljeno korenje in očiščeno papriko prav tako narežemo na 5 mm velike kocke. Šalotko narežemo na tanke trakove, česen pa na zelo tanke rezine.

2

V širokem loncu segrejemo olje in pražimo narezano klobaso na srednji vročini 3 minute. Dodamo šalotko, česen, korenje in papriko ter med mešanjem pražimo 3 minute.

3

Dolijemo šeri, malce pokuhamo in v zelenjavo zamešamo paradižnik iz konzerve. Omako rahlo solimo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut.

4

Medtem školjke oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.

5

Paradižnikovo omako zavremo, vanjo stresemo školjke, pokrijemo in kuhamo na srednji vročini 5 minut, da se vse školjke odprejo. Potresemo s koriandrovimi lističi in ponudimo s hrustljavo bageto ali ocvrtim krompirčkom.

Oceni