Klapavice v paradižnikovi omaki s chorizom
Sestavine
- 1 kg klapavic
- 100 g korenja
- 1 majhna zelena paprika
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 80 g pikantne chorizo klobase
- 3 žlice oljčnega olja
- 100 ml suhega šerija
- 1 konzerva narezanega paradižnika (400 g)
- sol
- 10 vejic svežega koriandra
Uvod
- Kategorija: Pomlad
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut
Klobaso olupimo in narežemo na 5 mm velike kocke. Olupljeno korenje in očiščeno papriko prav tako narežemo na 5 mm velike kocke. Šalotko narežemo na tanke trakove, česen pa na zelo tanke rezine.
V širokem loncu segrejemo olje in pražimo narezano klobaso na srednji vročini 3 minute. Dodamo šalotko, česen, korenje in papriko ter med mešanjem pražimo 3 minute.
Dolijemo šeri, malce pokuhamo in v zelenjavo zamešamo paradižnik iz konzerve. Omako rahlo solimo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut.
Medtem školjke oplaknemo z mrzlo vodo, s škarjami odrežemo brade (ne pulimo jih iz školjk) in odprte školjke zavržemo.
Paradižnikovo omako zavremo, vanjo stresemo školjke, pokrijemo in kuhamo na srednji vročini 5 minut, da se vse školjke odprejo. Potresemo s koriandrovimi lističi in ponudimo s hrustljavo bageto ali ocvrtim krompirčkom.