Sestavine

  • 2 zavitka nürnberških klobasic
  • 200 g moke
  • sol, poper
  • arašidovo olje za pečenje
  • 4 žlice sojine omake
  • 2 žlici arašidovega masla
  • 1 žlica medu
  • 2 žlički riževega kisa
  • 3 žličke sezamovega olja
  • 1 strok sesekljanega česna
  • 1 žlička čilijeve omake
  • 2 žlici slivove marmelade
  • šopek mlade čebule
  • drobnjak ali listi stoletne čebule
  • oljčno olje

Uvod

Ko ne veš kaj bi (dal na žar), so majhne pečenice, ki so sicer doma iz Nuernberga, vedno v domačem hladilniku. Niso le priročno majhne, zato so pečene prej kot čevapčiči, so tudi dovolj začimbno-mesno-nevtralne, da jih lahko pestro obložimo s prilogami. Zato ne bodite dolgočasni in ne znosite vseh stekleničk in tub iz hladilnika na mizo.

Naredimo sami! Hoisinova (pekinška) omaka je v industrijski inačici presladka in premalo pikantna, zato jo bomo naredili sami, iz slovenskega kikirikijevega masla, začinili s svojo pikantno čili omako in sladkali z domačo slivovo marmelado. Mlincem pa bomo v moko in vodo dodali nekaj kapljic sezamovega olja, da bodo šli h kitajski omaki, oblikovali pa jih bomo kot majhne tortilje, da bomo vanje lahko zavili klobase. Če je ostalo še julija kaj zelenih špargljev, so dovoljeni v solati, sicer pa je na žaru dovolj prostora za mlado čebulo....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Zweigelt 2015, Marof
 
Postopek
1

Moko, sol, žličko sezamovega olja in 200 ml vrele vode zgnetemo v gladko testo ter pustimo počivati 20 minut.

2

Za hoisinovo omako gladko zmešamo sojino omako, arašidovo maslo, preostalo sezamovo olje, rižev kis, med, čilijevo omako in sesekljani česen. V hoisinovo omako zamešamo še slivovo marmelado. Drobnjak ali stoletno čebulo drobno narežemo.

3

Testo oblikujemo v zvitek in ga narežemo na 16 kosov. Vsak kos tanko razvaljamo v krog oz. tortiljo. V teflonski ponvi segrejemo malo arašidovega olja, vanjo položimo 4 tortilje in jih na obeh straneh zapečemo. Pečene naložimo eno na drugo. Postopek pečenja ponovimo še s preostalim testom. Tortilje v stolpiču pustimo ohladiti, da se zmehčajo.

4

Klobase in mlado čebulo rahlo namastimo z oljčnim oljem in spečemo na vročem žaru. Tortilje samo rahlo segrejemo v ne prevroči ponvi ali na planči na žaru. Pri mizi na vsako tortiljo položimo eno ali dve klobasi, prelijemo s slivovo omako in potresemo z narezanim drobnjakom ali stoletno čebulo.

Oceni