Kodrasti ohrovt, fižol, kokos
Sestavine
- 2 srednje veliki čebuli
- 3 žlice arašidovega olja
- 3 stroki česna
- 8 kardamomovih zrn
- 2 žlički koriandrovih semen
- 1 žlica gorčičnih semen
- 1 žlička kumine v zrnu
- 2 žlički kurkume v prahu
- 3 sveži rdeči ali zeleni čiliji
- 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov (800 g)
- 2 konzervi belega fižola (a 400 g)
- 1 konzerva čičerke (400 g)
- 400 ml kokosovega mleka
- 1/2 limete
- sol, poper
- 1 šop kodrastega ohrovta
Čebuli olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Kardamomova zrna zdrobimo in iz njih poberemo semena. Skupaj s koriandrovimi in gorčičnimi semeni jih zdrobimo v možnarju. Čilije prerežemo na polovico, odstranimo semenje in drobno sesekljamo.
V širokem loncu rahlo segrejemo olje in čebulo dušimo na majhni vročini do mehkega približno 10 minut. Vmešamo česen, malce popražimo ter dodamo zmlete začimbe, kumino in kurkumo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pražimo 3 minute.
Dolijemo 400 ml vode, narezane paradižnike s sokom vred in sesekljane čilije. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. Fižol in čičerko stresemo na cedilo in dobro oplaknemo z mrzlo vodo. Nato ju zamešamo v paradižnikovo omako in vse skupaj kuhamo še 25 minut.
Medtem kodrasti ohrovt očistimo, izrežemo trde kocene in liste narežeme na 2 cm široke trakove. V velikem loncu zavremo soljeno vodo, vanjo stresemo narezani ohrovt in kuhamo 3 minute. Nato ohrovt stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
V fižolovo omako zamešamo kokosovo mleko, zavremo in kuhamo na majhni vročini še 5 minut. Pred koncem vanjo zamešamo blanširani ohrovt in limetin sok ter po potrebi dosolimo.