Sestavine

  • 2 srednje veliki čebuli
  • 3 žlice arašidovega olja
  • 3 stroki česna
  • 8 kardamomovih zrn
  • 2 žlički koriandrovih semen
  • 1 žlica gorčičnih semen
  • 1 žlička kumine v zrnu
  • 2 žlički kurkume v prahu
  • 3 sveži rdeči ali zeleni čiliji
  • 1 velika konzerva olupljenih paradižnikov (800 g)
  • 2 konzervi belega fižola (a 400 g)
  • 1 konzerva čičerke (400 g)
  • 400 ml kokosovega mleka
  • 1/2 limete
  • sol, poper
  • 1 šop kodrastega ohrovta

Uvod

Ne le epidemija, tudi grdo vreme te lahko spravi v slabo voljo. Karkoli že je razlog, a zdravilo je vedno enako - v dobro voljo te ne bodo spravile kalorije, temveč pestri, aromatični, osvežilni, globoki, raznoliki, živahni okusi! Torej, zmešajte vseh pet osnovnih okusov, čim več barv, zvrhan kup tekstur, čim bolj vroče, hkrati pekoče, sadno, sočno, vitaminsko, cvetoče in, seveda, dišeče. Kdo bi si mislil, kajne, da se lahko kokosovo mleko in kodrasti ohrovt tako lepo ujameta!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Čebuli olupimo, razpolovimo in narežemo na tanke kolobarje. Olupljeni česen drobno sesekljamo. Kardamomova zrna zdrobimo in iz njih poberemo semena. Skupaj s koriandrovimi in gorčičnimi semeni jih zdrobimo v možnarju. Čilije prerežemo na polovico, odstranimo semenje in drobno sesekljamo.

2

V širokem loncu rahlo segrejemo olje in čebulo dušimo na majhni vročini do mehkega približno 10 minut. Vmešamo česen, malce popražimo ter dodamo zmlete začimbe, kumino in kurkumo. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom ter pražimo 3 minute.

3

Dolijemo 400 ml vode, narezane paradižnike s sokom vred in sesekljane čilije. Zavremo in kuhamo pokrito na majhni vročini 10 minut. Fižol in čičerko stresemo na cedilo in dobro oplaknemo z mrzlo vodo. Nato ju zamešamo v paradižnikovo omako in vse skupaj kuhamo še 25 minut.

4

Medtem kodrasti ohrovt očistimo, izrežemo trde kocene in liste narežeme na 2 cm široke trakove. V velikem loncu zavremo soljeno vodo, vanjo stresemo narezani ohrovt in kuhamo 3 minute. Nato ohrovt stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

5

V fižolovo omako zamešamo kokosovo mleko, zavremo in kuhamo na majhni vročini še 5 minut. Pred koncem vanjo zamešamo blanširani ohrovt in limetin sok ter po potrebi dosolimo.

Oceni