Sestavine

  • KOKOŠJA JUHA
  • 1/2 domačega piščanca (ca 15 kg)
  • 250 g korenja
  • 200 g gomoljne zelene
  • 1 velika čebula
  • 2 stebla sveže limonske trave
  • 30 g ingverja
  • 6 brinovih jagod
  • 4 nagljenove žbice
  • 2 lovorova lista
  • 1 žlica črnega popra v zrnu
  • SIROV PONVIČNIK
  • 3 jajca
  • sol
  • 50 g moke
  • 40 g fino naribanega ementaler sira
  • 20 g stopljenega masla
  • muškatni orešček

Uvod

Brez goveje juhe (Slovenci) ne preživimo, toda z dobro kurjo-kokošjo-piščančjo juho ozdravimo! Zato si tudi Šola okusov zasluži, da ima za takšne primere recept, s katerim juha še bolj uspe, zakuha pa jo naredi za še bolj posebno. Sirov ponvičnik je tako preprost, da se čudimo, zakaj morajo biti v juhi vedno le rezanci. Seveda pa je za dobro juho odločilna dobra kura!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 2 uri 15 minut
 
Postopek
1

Korenje in zeleno olupimo ter narežemo na večje kose. Čebulo razpolovimo, jo položimo v ponev brez maščobe s prerezano stranjo navzdol in pečemo na močni vročini do zlato rjave barve. Limonsko travo narežemo na 5 cm dolge kose. Olupljeni ingver narežemo na tanke rezine.

2

Piščanca po želji razrežemo na manjše kose ali pa damo v lonec kar celo polovico. Dodamo korenje, zeleno, čebulo, vse začimbe, limonsko travo, ingver in 2 žlici soli. Dolijemo najmanj 3 litre vode in zavremo. Juho kuhamo pokrito na majhni vročini 2 uri. Vmes z juhe večkrat poberemo peno.

3

Če skuhamo juho en dan prej, shranimo meso za piščančjo solato, juho precedimo in postavimo na hladno. Naslednji dan z žlico odstranimo plast maščobe na vrhu in juho zavremo.

4

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Pekač obložimo s papirjem za peko. Jajca ločimo in beljake s ščepcem soli trdo stepemo.

5

V beljakov sneg s spatulo zamešamo rumenjake. Nato dodamo še moko in parmezan ter vse skupaj previdno premešamo. Začinimo s soljo in muškatnim oreščkom ter vmešamo še stopljeno maslo. Zmes porazdelimo po papirju za peko 2 cm visoko in pečemo v sredini pečice 7 do 9 minut. Ponvičnik ohladimo in narežemo na poljubno velike kose.

Oceni