Sestavine

  • 1,2 kg piščanca ali kokoši
  • 1 majhna čebula
  • 4 nageljnove žbice
  • 3 vejice timijana
  • 2 lovorova lista
  • 4 vejice peteršilja
  • 1 žlička poprovih zrn
  • 4 brinove jagode
  • 1 žlička soli
  • 1 šopek jušne zelenjave
  • 200 ml mleka
  • 30 g masla
  • 80 g pšeničnega zdroba
  • 1 jajce
  • sol, poper
  • muškatni orešček
  • narezani drobnjak

Uvod

Na Šoli okusov je ogromno receptov s piščancem. Kliknite tukaj in jih boste dobili za nekaj perutninskih mesecev. Še bolj zato, ker noben ne bo sam. Z vsakim receptom iz piščančjega in kokošjega mesa je namreč zraven še - juha! Točno, ne kupujte perutnine po kosih, temveč v celem, saj domača kokošja juha pogreje, nasiti, pozdravi, osreči. Enako pa velja tudi za zdrobove žličnike. Klasika, brez katere ni dobrojedstva!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 3 ure 15 minut
 
Postopek
1

Čebulo prerežemo na polovico, jo s prerezano stranjo navzdol položimo v vročo teflonsko ponev in zlato rjavo zapečemo. Jušno zelenjavo olupimo in narežemo na večje kose. Piščančje kose umijemo in obrišemo do suhega.

2

V velik lonec damo piščanca, jušno zelenjavo, čebulo, nageljnove žbice, timijan, lovor, peteršilj, poper, brinove jagode in žlico soli ter dolijemo 3 do 4 l vode. Počasi zavremo, zmanjšamo vročino in juho kuhamo na pol pokrito 3 ure.

3

Nato juho precedimo in postavimo na hladno preko noči. Naslednji dan pred serviranjem po vrhu previdno poberemo maščobo z žlico in juho zavremo.

4

Za zdrobove cmoke v loncu zavremo mleko in maslo. Z metlico vmešamo zdrob in lonec postavimo nazaj na štedilnik. Na majhni temperaturi mešamo zdrob z leseno kuhalnico, da na dnu lonca nastane bela obloga.

5

Lonec odstranimo s štedilnika in v zdrobovo maso zamešamo jajce. Začinimo s soljo, poprom in mletim muškatnim oreščkom.V večjem loncu zavremo soljeno vodo. S pomočjo dveh žličk iz zdrobove mase oblikujemo cmoke oz. žličnike in jih stresemo v vrelo vodo. Kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut, nato cmoke s penavko poberemo iz vode.

6

Serviramo jih v piščančji/kokošji juhi in potresemo z narezanim drobnjakom. Namig: cmoke lahko skuhamo vnaprej, jih pokrijemo s prozorno folijo in shranimo v hladilniku. Pred serviranjem jih segrejemo v vroči juhi.

Oceni