Kokošja juha z zdrobovimi žličniki
Sestavine
- 1,2 kg piščanca ali kokoši
- 1 majhna čebula
- 4 nageljnove žbice
- 3 vejice timijana
- 2 lovorova lista
- 4 vejice peteršilja
- 1 žlička poprovih zrn
- 4 brinove jagode
- 1 žlička soli
- 1 šopek jušne zelenjave
- 200 ml mleka
- 30 g masla
- 80 g pšeničnega zdroba
- 1 jajce
- sol, poper
- muškatni orešček
- narezani drobnjak

Čebulo prerežemo na polovico, jo s prerezano stranjo navzdol položimo v vročo teflonsko ponev in zlato rjavo zapečemo. Jušno zelenjavo olupimo in narežemo na večje kose. Piščančje kose umijemo in obrišemo do suhega.
V velik lonec damo piščanca, jušno zelenjavo, čebulo, nageljnove žbice, timijan, lovor, peteršilj, poper, brinove jagode in žlico soli ter dolijemo 3 do 4 l vode. Počasi zavremo, zmanjšamo vročino in juho kuhamo na pol pokrito 3 ure.
Nato juho precedimo in postavimo na hladno preko noči. Naslednji dan pred serviranjem po vrhu previdno poberemo maščobo z žlico in juho zavremo.
Za zdrobove cmoke v loncu zavremo mleko in maslo. Z metlico vmešamo zdrob in lonec postavimo nazaj na štedilnik. Na majhni temperaturi mešamo zdrob z leseno kuhalnico, da na dnu lonca nastane bela obloga.
Lonec odstranimo s štedilnika in v zdrobovo maso zamešamo jajce. Začinimo s soljo, poprom in mletim muškatnim oreščkom.V večjem loncu zavremo soljeno vodo. S pomočjo dveh žličk iz zdrobove mase oblikujemo cmoke oz. žličnike in jih stresemo v vrelo vodo. Kuhamo na majhni temperaturi 5 do 7 minut, nato cmoke s penavko poberemo iz vode.
Serviramo jih v piščančji/kokošji juhi in potresemo z narezanim drobnjakom. Namig: cmoke lahko skuhamo vnaprej, jih pokrijemo s prozorno folijo in shranimo v hladilniku. Pred serviranjem jih segrejemo v vroči juhi.