Koktajl s kozicami in radičem
Sestavine
- 400 g kuhanih kozic
- 150 g domače majoneze
- 80 g paradižnikovega kečapa
- kajenski poper
- 12 kapljic Worcestershire omake
- 7 g limonovega soka
- 1 zreli avokado
- 6 majhnih glavic goriškega radiča
- sol, sveže mleti poper
- olivno olje

Uvod
Nostalgija! Zato, ker nadokusa jedi ne ustvarjajo le okusi, arome, teksture, temperature … Pač pa tudi čustva, spomini, misli, razpoloženje! Se še spominjate, kako radi smo imeli shrimp cocktail? Majhne kozice, s plastično konsistenco, so bile sicer brez okusa, saj je vse, kar smo okušali, prekril kečap, ki je tvoril sladko smetanovo omako. Toda bilo je tako moderno in tako lepo v pecljatih kozarcih, ki jih takrat doma še nismo imeli za polno omaro. Za predjed shrimp cocktail, za glavno jed pa ocvrti sir, obakrat z veliko smetane. Dobro se je podalo k sladkemu tramincu, kaj ne!
In zato zdaj nostalgija ostane, toda koktajl je primeren novim časom.
- Kategorija: Jesen, Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 15 minut
- Priporočeno vino: Penina Mario, brut nature, Vina Keltis
Zmešamo majonezo, kečap, Worcestershire omako, limonov sok in kajenski poper. Začinimo s soljo in poprom. V omako zamešamo dobro odcejene kozice. V ponvi segrejemo malo olja in samo po spodnjem robu na hitro opečemo 4 glavice radiča ter jih odcedimo na kuhinjskem papirju.
Dve glavici radiča očistimo, narežemo na 1 cm tanke trakove in jih naložimo v steklene kozarce. Avokado prerežemo po dolgem na polovico, izkoščičimo in obe polovici olupimo. Narežemo ga na majhne kocke in jih porazdelimo po radiču v kozarcih. Nanj nato naložimo še kozice z omako vred in na vrh posadimo pečeno glavico radiča. Takoj ponudimo s hrustljavo bageto.