Sestavine

  • 400 g kuhanih kozic
  • 150 g domače majoneze
  • 80 g paradižnikovega kečapa
  • kajenski poper
  • 12 kapljic Worcestershire omake
  • 7 g limonovega soka
  • 1 zreli avokado
  • 6 majhnih glavic goriškega radiča
  • sol, sveže mleti poper
  • olivno olje

Uvod

Nostalgija! Zato, ker nadokusa jedi ne ustvarjajo le okusi, arome, teksture, temperature … Pač pa tudi čustva, spomini, misli, razpoloženje! Se še spominjate, kako radi smo imeli shrimp cocktail? Majhne kozice, s plastično konsistenco, so bile sicer brez okusa, saj je vse, kar smo okušali, prekril kečap, ki je tvoril sladko smetanovo omako. Toda bilo je tako moderno in tako lepo v pecljatih kozarcih, ki jih takrat doma še nismo imeli za polno omaro. Za predjed shrimp cocktail, za glavno jed pa ocvrti sir, obakrat z veliko smetane. Dobro se je podalo k sladkemu tramincu, kaj ne!

In zato zdaj nostalgija ostane, toda koktajl je primeren novim časom....

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 15 minut
  • Priporočeno vino: Penina Mario, brut nature, Vina Keltis
 
Postopek
1

Zmešamo majonezo, kečap, Worcestershire omako, limonov sok in kajenski poper. Začinimo s soljo in poprom. V omako zamešamo dobro odcejene kozice. V ponvi segrejemo malo olja in samo po spodnjem robu na hitro opečemo 4 glavice radiča ter jih odcedimo na kuhinjskem papirju.

2

Dve glavici radiča očistimo, narežemo na 1 cm tanke trakove in jih naložimo v steklene kozarce. Avokado prerežemo po dolgem na polovico, izkoščičimo in obe polovici olupimo. Narežemo ga na majhne kocke in jih porazdelimo po radiču v kozarcih. Nanj nato naložimo še kozice z omako vred in na vrh posadimo pečeno glavico radiča. Takoj ponudimo s hrustljavo bageto.

Oceni