Sestavine

  • 4 jajca
  • 130 g sladkorja
  • 200 g moke
  • 50 g jedilnega škroba
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 150 g repičnega olja
  • 150 g jajčnega likerja
  • 100 g sesekljanih ameriških orehov
  • 8 žlic mletih orehov
  • olje za modelčke

Uvod

Pekani so ameriški orehi (z visokih hikori dreves), ki vsebujejo več olja od pravih orehov, zato so manj aromatični, a bolj ”zapečeni”. Dodatno aromo kolaču, ki je pečen v kozarcu za vlaganje v pečici, tako daje jajčni liker, z njuno združeno močjo pa ostane pecivo sočno. Ne le danes, temveč še čez nekaj mesecev. Kar ne pojeste, pustite zaprto v kozarcih in nato spet pogrejte. Le smetano sveže stepite. Da bo kombinacija popolna, vanjo zamešajte še domačo marelično marmelado.

Pogreto, toda ne iz trgovine, temveč iz domače ozimnice....

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 8 oseb
  • Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 10 minut
 
Postopek
1

8 kozarcev za vlaganje (rex kozarci z gumico a 140 ml) namastimo z oljem in potresemo z mletimi mandlji. Do uporabe jih postavimo v hladilnik.

2

Jajca in sladkor penasto mešamo v mešalniku 6 minut. V skodeli z metlico zmešamo moko, jedilni škrob in pecilni prašek. V visoki skledi zmešamo repično olje in jajčni liker.

3

V jajčno kremo izmenično vmešamo moko in olje z likerjem. Na koncu z lopatko v testo zamešamo še orehe. Pripravljene kozarce napolnimo s testom do 2/3. Robove temeljito obrišemo s papirjem.

4

Kozarce postavimo na pekač in ga postavimo v hladno pečico na drugo rešetko od spodaj. Pečico vklopimo na 180 stopinj in pečemo pecivo 40 minut.

5

Če želimo pecivo shraniti v hladilniku, kozarce še vroče zapremo s pokrovi, na katere smo položili gumijaste obroče. Pokrove pritrdimo s sponkami in pustimo kozarce ohladiti na rešetki. Tako pripravljene kolačke lahko hranimo v hladilniku do 4 mesece. Pred uporabo jih stresemo iz kozarcev in segrevamo 7 minut v ogreti pečici na 160 stopinj.

6

Če pa bomo kolačke ponudili takoj, jih zvrnemo iz kozarcev, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s stepeno sladko smetano, v katero smo zamešali 1 žlico pomarančnega likerja in 4 žlice marelične marmelade.

Oceni