Kolački z jajčnim likerjem in pekani
Sestavine
- 4 jajca
- 130 g sladkorja
- 200 g moke
- 50 g jedilnega škroba
- 2 žlički pecilnega praška
- 150 g repičnega olja
- 150 g jajčnega likerja
- 100 g sesekljanih ameriških orehov
- 8 žlic mletih orehov
- olje za modelčke
Uvod
- Kategorija: Jesen
- Količina: 8 oseb
- Hranilna vrednost: 570 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 10 minut
8 kozarcev za vlaganje (rex kozarci z gumico a 140 ml) namastimo z oljem in potresemo z mletimi mandlji. Do uporabe jih postavimo v hladilnik.
Jajca in sladkor penasto mešamo v mešalniku 6 minut. V skodeli z metlico zmešamo moko, jedilni škrob in pecilni prašek. V visoki skledi zmešamo repično olje in jajčni liker.
V jajčno kremo izmenično vmešamo moko in olje z likerjem. Na koncu z lopatko v testo zamešamo še orehe. Pripravljene kozarce napolnimo s testom do 2/3. Robove temeljito obrišemo s papirjem.
Kozarce postavimo na pekač in ga postavimo v hladno pečico na drugo rešetko od spodaj. Pečico vklopimo na 180 stopinj in pečemo pecivo 40 minut.
Če želimo pecivo shraniti v hladilniku, kozarce še vroče zapremo s pokrovi, na katere smo položili gumijaste obroče. Pokrove pritrdimo s sponkami in pustimo kozarce ohladiti na rešetki. Tako pripravljene kolačke lahko hranimo v hladilniku do 4 mesece. Pred uporabo jih stresemo iz kozarcev in segrevamo 7 minut v ogreti pečici na 160 stopinj.
Če pa bomo kolačke ponudili takoj, jih zvrnemo iz kozarcev, potresemo s sladkorjem v prahu in ponudimo s stepeno sladko smetano, v katero smo zamešali 1 žlico pomarančnega likerja in 4 žlice marelične marmelade.