Lešnikovi kolački z ganašem
Sestavine
- 250 g kisle smetane
- 130 g grškega jogurta
- 1 1/2 žličke natrona
- 3 velika jajca
- 280 g sladkorja
- 250 g mehkega masla
- 1 žlica ruma
- 2 žlički vanilijeve arome
- 460 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 1 žlička soli
- 80 g olupljenih lešnikov
- 1 1/4 žličke mletega cimeta
- 80 g temne čokolade (60 %)
- 80 g lešnikovega namaza (nutella)
- 100 g sladke smetane
- 2 žlici mandljevih lističev

Uvod
- Kategorija: Pomlad, Zima
- Količina: 12 kom
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 15 minut
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Lešnike stresemo na majhen pekač in jih postavimo v pečico za 10 do 12 minut oz. da rahlo porjavijo. Dobro jih ohladimo. V blender stresemo pražene lešnike, 80 g sladkorja, cimet in ščepec soli ter vse fino zmeljemo.
Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj. Modelčke ali velik model za šarkelj dobro namastimo in potresemo z moko. V skledi zmešamo kislo smetano in jogurt, vmešamo natron in pustimo stati 15 minut.
Jajca in 200 g sladkorja mešamo v mešalniku 1 minuto, dodamo maslo in stepamo še 3 minute. V kislo smetano zamešamo rum in vanilijevo aromo ter vse skupaj na hitro zamešamo v masleno kremo.
Moko, pecilni prašek in sol dobro premešamo in s silikonsko lopatko previdno vmešamo v masleno kremo, vse sestavine naj bodo povezane.
Če bomo za peko uporabili majhne modelčke, s testom napolnimo dresirno vrečko. Na dno vsakega modelčka nabrizgamo malo testa in ga potresemo z žličko lešnikovega drobljenca. Postopek ponovimo, zadnja plast je testo, katerega po vrhu potresemo s preostalim drobljencem.
Kolačke pečemo v sredini pečice 25 minut, nato jih vzamemo iz pečice, pustimo stati 10 minut in šele nato jih stresemo iz modelčkov ter pustimo ohladiti na rešetki.
Če bomo pekli v velikem modelu za šarkelj, tretjino testa s pomočjo žlice porazdelimo po modelu, potresemo z lešnikovim drobljencem in postopek ponovimo. Zgornja plast naj bo prav tako drobljenec. Šarkelj pečemo v sredini pečice 55 do 60 minut in ga ohladimo.
Za ganaš čokolado narežemo na kocke in zmešamo z nutello. V majhnem loncu zavremo smetano in z njo prelijemo čokolado. Pustimo stati 2 minuti, nato vse skupaj temeljito zmešamo, da dobimo gladko kremo.
Ohlajene kolačke prelijemo s čokoladnim ganašem in potresemo z mandljevimi lističi.