Sestavine

  • 250 g kisle smetane
  • 130 g grškega jogurta
  • 1 1/2 žličke natrona
  • 3 velika jajca
  • 280 g sladkorja
  • 250 g mehkega masla
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlički vanilijeve arome
  • 460 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška
  • 1 žlička soli
  • 80 g olupljenih lešnikov
  • 1 1/4 žličke mletega cimeta
  • 80 g temne čokolade (60 %)
  • 80 g lešnikovega namaza (nutella)
  • 100 g sladke smetane
  • 2 žlici mandljevih lističev

Uvod

Lahko je tudi iz velikega modla, kot marmorni šarkelj, da ima le tulec na sredini. A potem se poruši razmerje. Pri kolačkih gre namreč tudi za glazuro, ne le sredico.

Čeprav je ta majhen kolač, ki tako prija ob popoldanski kavi ali čaju, posebnež zaradi lešnikovega drobljenca, ki mu sredico hkrati osoči in oskorji. Zaradi tega boste še čez dva dni v dvomih, kdaj je boljši, ko je svež ali že ”zorjen”.

K tej lepi lastnosti, ki potrebuje največji pekač s čim več porcijskimi modli, da zaloga kolačkov zdrži vsaj do naslednjega dne, pa pripomore največ glazura iz ganaša (ganache, francoska krema iz čokolade, masla, smetane), ki dobi poln okus šele, ko se je dovolj dolgo vzdržite....

  • Kategorija: Pomlad, Zima
  • Količina: 12 kom
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 180 stopinj. Lešnike stresemo na majhen pekač in jih postavimo v pečico za 10 do 12 minut oz. da rahlo porjavijo. Dobro jih ohladimo. V blender stresemo pražene lešnike, 80 g sladkorja, cimet in ščepec soli ter vse fino zmeljemo.

2

Temperaturo v pečici zvišamo na 200 stopinj. Modelčke ali velik model za šarkelj dobro namastimo in potresemo z moko. V skledi zmešamo kislo smetano in jogurt, vmešamo natron in pustimo stati 15 minut.

3

Jajca in 200 g sladkorja mešamo v mešalniku 1 minuto, dodamo maslo in stepamo še 3 minute. V kislo smetano zamešamo rum in vanilijevo aromo ter vse skupaj na hitro zamešamo v masleno kremo.

4

Moko, pecilni prašek in sol dobro premešamo in s silikonsko lopatko previdno vmešamo v masleno kremo, vse sestavine naj bodo povezane.

5

Če bomo za peko uporabili majhne modelčke, s testom napolnimo dresirno vrečko. Na dno vsakega modelčka nabrizgamo malo testa in ga potresemo z žličko lešnikovega drobljenca. Postopek ponovimo, zadnja plast je testo, katerega po vrhu potresemo s preostalim drobljencem.

6

Kolačke pečemo v sredini pečice 25 minut, nato jih vzamemo iz pečice, pustimo stati 10 minut in šele nato jih stresemo iz modelčkov ter pustimo ohladiti na rešetki.

7

Če bomo pekli v velikem modelu za šarkelj, tretjino testa s pomočjo žlice porazdelimo po modelu, potresemo z lešnikovim drobljencem in postopek ponovimo. Zgornja plast naj bo prav tako drobljenec. Šarkelj pečemo v sredini pečice 55 do 60 minut in ga ohladimo.

8

Za ganaš čokolado narežemo na kocke in zmešamo z nutello. V majhnem loncu zavremo smetano in z njo prelijemo čokolado. Pustimo stati 2 minuti, nato vse skupaj temeljito zmešamo, da dobimo gladko kremo.

9

Ohlajene kolačke prelijemo s čokoladnim ganašem in potresemo z mandljevimi lističi.

Oceni