Sestavine

  • KOLERABA
  • 90 g mehkega masla
  • 1,2 kg kolerabe
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 2 žlički kumine v zrnju
  • 3 žličke paradižnikove mezge
  • 400 g majhnih češnjevih ali daterino paradižnikov
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • sol, poper
  • 1 žlica limonovega soka
  • 50 g oluplljenih opraženih lešnikov
  • GREMOLATA
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 2 žlici sesekljanega pehtrana
  • 2 majhna stroka česna
  • 2 žlički naribane limonove lupine

Uvod

Ko na (sosedovem) vrtu zrase tako lepa koleraba, jo je na (domačem) vrtu potrebno tudi pojesti! Koleraba na pikniku? Ne bodite dolgočasni in pustite žar tokrat pri miru. Pravzaprav še sami poiščite senco, medtem ko bo kuhinjo poleti grela (še) pečica. Za to kolerabo, ki s paradižniki tako lepo karamelizira v maslu, se jo splača prižgati! Saj jo boste po pečenju osvežili najprej z limonovim sokom, nato pa še z gremolato, ki bo nekaj posebnega že zaradi pehtrana.

Za toliko poletno-drugačnih okusov smo hvaležni chefu Yotamu Ottolenghiju in soavtorici njegove kuharske knjige Ottolenghi Test Kitchen.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 424 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj (s funkcijo ventilatorja). Maslo narežemo na 2 cm velike kocke. Kolerabo olupimo in narežemo na 1 cm debele palčke. V ognjevarni posodi zmešamo narezano kolerabo, maslo, oljčno olje, kumino, paradižnikovo mezgo, paradižnike, sladkor, 1 in 1/2 žličke soli in 100 ml vode.

2

Posodo postavimo v sredino pečice za 45 minut, vmes vsaj štirikrat premešamo. Lešnike grobo narežemo. V pečeno zelenjavo zamešamo limonov sok ter potresemo z lešniki in gremolato. Odlična priloga je kuhani bulgur, v katerega pred serviranjem zamešamo grobo narezani sveži koriander.

Oceni