Kopun po kozjansko s prilogami
Sestavine
- 1 kopun (težek ca. 2,5 kg)
- sol
- GRAH S SOLATO
- 400 g zamrznjenega graha
- 70 g pora (zeleni del)
- 1 glava solate romana
- 50 g masla
- sladkor
- črni poper
- 50 m zelenjavne juhe
- KRALJEVI OSTRIGARJI S ŠALOTKO
- 120 g majhne šalotke
- 400 g kraljevih ostrigarjev
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 žlica masla
- DUŠENO RDEČE ZELJE
- 800 g rdečega zelja
- 100 g čebule
- 200 g kiselkastih jabolk
- 7 brinovih jagod
- 3 žlice arašidovega olja
- 2 lovorova lista
- 300 do 400 ml zelenjavne juhe
- 3 žlice rdečega vinskega kisa
- 3 žlice ribezovega želeja

Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 6 oseb
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 45 minut
- Priporočeno vino: Modra frankinja Luna 2016, Kmetija Kobal
Dan prej kopuna umijemo, obrišemo s kuhinjskim papirjem in nasolimo zunaj in v notranjosti. Pokrijemo ga s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.
Zelje razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste fino nahobljamo. Olupljeno čebulo narežemo na tanke trakove. Jabolka olupimo, odstranimo peške in narežemo na kocke.
V večjem loncu segrejemo olje in pražimo narezano čebulo 2 minuti. Dodamo zelje, jabolka, brinove jagode in lovor ter pražimo na srednji vročini še 5 minut. Dolijemo juho, zmanjšamo vročino in pokrito kuhamo 20 do 25 minut. V zelje zamešamo še kis in ribezov žele, kuhamo 5 minut in začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Kuhano rdeče zelje pustimo stati pokrito preko noči v hladilniku.
Naslednji dan kopuna vzamemo iz hladilnika 1 uro pred pečenjem. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pod rešetke v pečici postavimo pekač, kopuna pa na rešetko za 1 uro. Nato zvišamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo še 15 minut. Pred serviranjem pustimo pečenega kopuna stati 15 minut.
Medtem, ko se kopun peče, pripravimo še ostrigarje. Šalotke olupimo in večje razpolovimo. Kraljeve ostrigarje narežemo na 5 mm debele rezine. V majhni ponvi segrejemo 2 žlici olja in šalotke rahlo rjavo opražimo na srednji vročini. Solimo in popramo ter ponev odstavimo s štedilnika.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in ostrigarje pečemo na močni vročini 5 minut. Solimo in popramo, vmešamo pečene šalotke in ponev odstavimo s štedilnika.
Dušeno rdeče zelje pred serviranjem pogrejemo. Kopuna razrežemo in kose naložimo na servirni pladenj. Priloge porazdelimo v servirne sklede. Vse skupaj postavimo v sredino mize. Zraven lahko serviramo zabeljene mlince ali krompirjev pire, v katerega smo na koncu zamešali na kocke narezano gorgonzolo.