Sestavine

  • 125 g pšenične moke
  • 30 g riževe moke
  • 1/4 žličke solnega cveta
  • črni poper
  • 1 veliko jajce
  • 2 žlički sojine omake
  • 4 šopki mlade čebule
  • 2 žlici arašidovega olja
  • 3 stroki zelenega čilija
  • 3 žlice sojine omake
  • 2 žlički riževega kisa
  • 1/4 žličke čilijevih kosmičev
  • 1 stisnjeni strok česna
  • 2 žlički opraženih sezamovih semen
  • olje za pečenje palačink

Uvod

Korejske palačinke z mlado čebulo, ne le, ko vam zmanjka marmelade, temveč tudi, ko vam poleti zmanjka energije zgolj ob solati.

Pozabite, torej, na zaobljubo, da boste v tej vročini opoldne zgolj nekaj solatnega, saj se bo potem čakanje na večerjo tako vleklo, da boste nazadnje pojedli dvakrat (pre)več. Raje se premamite palačinkam, ki so zato korejske, da niso zaradi mleka v testu in marmelade v namazu preobilne in preotročje. Korejci delajo palačinke z riževo moko in vodo, namesto sladkosti pa imajo raje pikantnost.

A v Šolo okusov se niso uvrstile zgolj zaradi tega. Zelo šolsko bo namreč tudi spoznanje, da k takšnim palačinkam sodi kozarec - rdečega vina. Če je prekmurski zweigelt, še toliko bolj....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 6 kosov
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

V skledo presejemo obe vrsti moke, dodamo sol, sveže mleti poper, jajce, 2 žlički sojine omake in 250 ml mrzle vode. Vse sestavine dobro premešamo z metlico v gladko testo in ga postavimo v hladilnik za 15 minut.

2

Mlado čebulo povprek prerežemo na polovico in jo nato po dolgem narežemo na 5 mm široke trakove. Čilije narežemo na rezine in pri tem odstranimo semena.

3

V veliki ponvi segrejemo arašidovo olje, dodamo narezano čebulo in čilije ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute. Praženo čebulo in čilije stresemo na krožnik in ohladimo.

4

Za sojin preliv zmešamo 3 žlice sojine omake, rižev kis, čilijeve kosmiče, česen in opraženi sezam.

5

Pečico segrejemo na 120 stopinj. V ponvi s premerom 15 do 20 cm segrejemo 1/4 žličke olja, vanjo vlijemo malo testa in ga poravnamo, da dobimo tanko palačinko. Nanjo porazdelimo šestino pečene čebule in čilijev ter pečemo 4 minute. Palačinko obrnemo, z lopatko pritisnemo ob dno ponve in pečemo še 2 minut.

6

Pečeno palačinko zavijemo v alu folijo in na krožniku postavimo v ogreto pečico. Postopek pečenja ponovimo s preostalim testom in čebulo.

7

Na krožnike naložimo pečene palačinke, jih malce prepognemo in pokapljamo s sezamovo omako.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)