Sestavine

  • 2 žlici olja
  • 1 manjša čebula
  • 400 g korenja
  • 1 žlička zdrobljenega kumina
  • ščepec čilijevih kosmičev
  • 120 g pire
  • 500 ml korenčkovega soka
  • 1,2 l zelenjavne juhe
  • sol
  • 150 g kisle smetane
  • 3 žlice sezamove paste (tahini)
  • solni cvet
  • 3 žlice opraženih pinjol

Uvod

Obstaja kdo, ki ima korenčkovo juho res rad? Razen Popaja, seveda. Saj z njo ni nič narobe, saj je lepa, saj je dobra, saj pogreje, saj nasiti, saj …, ampak, od dojenčkov do vseh, ki zrasemo iz njih, smo si edini, da je ne jemo ”prostovoljno, temveč le: ”Če že moram …”

Torej jo morate – skuhati drugače! Da ne bo le kaša za dojenčke in ne le okrepčilo za Popaja. Da ne bo le lepa, gosta in vroča, in ne le zato, ker je jeseni toliko korenja. Da bo končno korenčkova juha, ki jo imam rad!

Da ni le za dojenčke, smo njeno sladkost malo zapeklili, da ne nasiti le Popaja, smo med korenje zakuhali še piro, da ni le dolgočasno lepa, smo jo pobelili s kislo smetano in tahinijem ter zahrustali s pinjolami. Ker pa je jeseni korenja res veliko, smo je skuhali dovolj, da bo še za jutri in pojutrišnjem. Če pa je res dobra!

  • Kategorija: Jesen
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Korenje olupimo in grobo naribamo. Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. V loncu segrejemo olje in čebulo stekleno opražimo. Dodamo naribano korenje, kumin in čilijeve kosmiče ter rahlo popražimo.

2

Piro dobro oplaknemo pod mrzlo vodo in jo stresemo v lonec. Dolijemo juho in korenčkov sok. Zavremo in kuhamo na majhni vročini 25 minut.

3

Gladko zmešamo kislo smetano in sezamovo pasto ter začinimo s solnim cvetom. V ogrete krožnike naložimo juho, nanjo žlico kisle smetane in potresemo s pinjolami. Preostalo kislo smetano serviramo posebej.

Oceni