Sestavine

  • 600 g mladega korenja
  • 2 pomaranči
  • 2 stroka rdečega čilija
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol
  • 1/2 žličke mletega ingverja
  • 1/2 žličke mlete kumine
  • 1 žlička mletih koriandrovih semen
  • 300 g kuskusa
  • 10 listov čemaža
  • 70 g maeriških orehov
  • 200 g mladega sira v slanici (ali feta sira)

Uvod

Pomladna utrujenost? Zdaj, ko vse že cveti, je to le slab izgovor za zimsko lenobo, ki se nam je zalezla pod kosti! Preženemo jo lahko z živahnimi jedmi, ki ne potrebujejo mesa, da bi nam vlile energijo, ker je dobimo dovolj s pestrostjo in kombinacijo okusov. Dobra hrana je razburljiva, ni nikoli dolgočasna in ne utruja, temveč krepi!

Komur se zdi kuskus pust, ga na laž postavi čemaž, ki mu družbo dela mlada čebula. Kdor korenje odrine na rob krožnika, si ga še enkrat naloži, saj ga tako prijetno peče. Kjer je bilo pozimi meso, je zdaj dovolj le mladi sir. Kar na koncu zabeli, je le iz pomaranč in oliv. Pomlad je tu!...

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Hranilna vrednost: 580 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 40 minut
 
Postopek
1

Korenje olupimo in po dolgem prerežemo na polovico. Pomaranči stisnemo in odmerimo 250 ml soka. Čili prerežemo na polovico in odstranimo semenje.

2

V širokem nizkem loncu segrejemo olje in pražimo korenje 2 minuti. Dolijemo pomarančni sok, dodamo čili in rahlo solimo. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 15 do 20 minut.

3

Medtem zavremo 600 ml vode z začimbami in soljo, vanjo stresemo kuskus, premešamo in pustimo stati pokrito 10 minut. Čemaž drobno sesekljamo. Ameriške orehe narežemo na večje kose in opražimo v ponvi brez maščobe. Sir narežemo na majhne kocke.

4

V kuhani kuskus zamešamo narezani čemaž. Na ogrete krožnike naložimo korenje z omako vred in kuskus ter potresemo s sirom in orehi.

Oceni