Sestavine

  • 250 g olupljenega korenja
  • 2 žlici narezanega pora
  • 2 žlici masla
  • 40 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
  • 200 ml korenčkovega soka
  • 100 ml sladke smetane
  • 100 ml kokošje juhe
  • 1 žlica koriandrovih lističev
  • 1/2 žličke olupljenega in nastrganega ingverja
  • sol, črni poper
  • kajenski poper
  • 1 majhna šalotka
  • 3 vejice svežega timijana
  • 5 žlic olivnega olja
  • 150 g zajčjega mesa (ali piščančjega fileja)
  • 1 jajce
  • 2 žlici drobtin
  • 1 žlica naribane olupljene rdeče pese

Uvod

Zimska juha s spomladansko barvo. Pogreje z ingverjem, osveži pa z rdečo peso. Ni za vsak dan, ker je za to prelepa, je za posebne priložnosti, ker ni le juha. Zajčkov polpet je zunaj hrustljav, znotraj pa sočen, poseben je zaradi zajčjega mesa, ki pa ga lahko nadomestite tudi s piščančjim, in pese, ki je nikar ne izpustite, če želite presenetiti z barvo in okusom. Juha je gosta, skoraj kot krema, ker je vmesni hod, topla predjed, v meniju, ki je marca prav tako vmes, med zimo in pomladjo, med dežjem in soncem, med spanjem in prebujanjem....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Korenje narežemo na kocke. V loncu segrejemo maslo, dodamo korenje in por ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vermut, kuhamo 1 minuto in zalijemo s smetano, juho in korenčkovim sokom. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 do 25 minut.

2

Juho, koriander in ingver gladko zmiksamo v blenderju in začinimo s soljo in kajenskim poprom.

3

Šalotko drobno sesekljamo in jo skupaj s timijanovimi lističi stekleno opražimo v 1 žlici olja. Meso narežemo na kocke in ga skupaj s praženo šalotko zmeljemo v strojčku za mletje mesa.

4

V mleto meso zamešamo naribano rdečo peso, razžvrkljano jajce in drobtine. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Iz mase oblikujemo majhne polpetke. V ponvi segrejemo preostalo olje in polpetke pečemo na srednji temperaturi do zlato rjave barve.

5

Pečene polpetke nabodemo na lesene palčke in jih postrežemo v korenjevi juhi.

Oceni