Korenjeva juha in polpet z rdečo peso
Sestavine
- 250 g olupljenega korenja
- 2 žlici narezanega pora
- 2 žlici masla
- 40 ml suhega vermuta (Noilly Prat)
- 200 ml korenčkovega soka
- 100 ml sladke smetane
- 100 ml kokošje juhe
- 1 žlica koriandrovih lističev
- 1/2 žličke olupljenega in nastrganega ingverja
- sol, črni poper
- kajenski poper
- 1 majhna šalotka
- 3 vejice svežega timijana
- 5 žlic olivnega olja
- 150 g zajčjega mesa (ali piščančjega fileja)
- 1 jajce
- 2 žlici drobtin
- 1 žlica naribane olupljene rdeče pese
Korenje narežemo na kocke. V loncu segrejemo maslo, dodamo korenje in por ter pražimo 2 minuti. Dolijemo vermut, kuhamo 1 minuto in zalijemo s smetano, juho in korenčkovim sokom. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 20 do 25 minut.
Juho, koriander in ingver gladko zmiksamo v blenderju in začinimo s soljo in kajenskim poprom.
Šalotko drobno sesekljamo in jo skupaj s timijanovimi lističi stekleno opražimo v 1 žlici olja. Meso narežemo na kocke in ga skupaj s praženo šalotko zmeljemo v strojčku za mletje mesa.
V mleto meso zamešamo naribano rdečo peso, razžvrkljano jajce in drobtine. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Iz mase oblikujemo majhne polpetke. V ponvi segrejemo preostalo olje in polpetke pečemo na srednji temperaturi do zlato rjave barve.
Pečene polpetke nabodemo na lesene palčke in jih postrežemo v korenjevi juhi.