Sestavine

  • 60 g orehov
  • 1 čebula
  • 800 g korenja
  • 300 g krompirja
  • 6 žlic orehovega olja
  • 1 l zelenjavne juhe
  • sol, poper
  • 4 vejice peteršilja
  • kajenski poper

Uvod

Že če je korenje v goveji juhi, si mnogi raje naročijo gobovo, če tudi v njej ni sledov korenja. Če pa je juha le iz korenja, še tisti preostali raje juho kar preskočijo. Ne, korenje in juha ne zbereta veliko všečkov.

Razen, če na pomoč ne priskoči Šola okusov! Sladkost, barvo, gostljatost in zelenjavno iskrenost korenja smo izkoristili za gosto kremno juho, ki pred ogledalom v lepoti premaga celo najlepše jesenske barve, v ustih pa še največje korenjeve predsodke. Seveda gre zasluga tudi karameliziranim orehom, pri mizi poudarjenim še z orehovim oljem.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 50 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Majhen pekač obložimo s peki papirjem, nanj stresemo orehe in jih postavimo v pečico za 4 minute. Ohlajene orehe grobo sesekljamo. Peteršilj drobno sesekljamo.

2

Olupljeno čebulo drobno sesekljamo. Korenje in krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. V loncu segrejemo 2 žlici olja in pražimo čebulo na srednji temperaturi 3 minute. Dodamo korenje in krompir, popražimo in zalijemo z juho. Kuhamo pokrito na majhni temperaturi 25 do 30 minut.

3

Zelenjavo s tekočino vred gladko zmiksamo v blenderju ali s paličnim mešalnikom. Juho začinimo s soljo, poprom in kajenskim poprom. V ogrete krožnike nalijemo juho, jo potresemo z orehi in peteršiljem ter pokapljamo s preostalim oljem.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)