Sestavine

  • 18 velikih kozic
  • 1 žlička timijanovih lističev
  • 1 strok česna
  • 1 bio limona
  • 120 ml oljčnega olja
  • 120 g feta sira
  • 1/2 žličke čilijevih kosmičev
  • 1 žlička posušenega origana
  • 2 majhna koromača
  • 90 ml janeževega žganja (Pernod)
  • 100 ml zelenjavne jušne osnove
  • 50 g masla
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • sol

Uvod

Ko Grki velike kozice kombinirajo z ovčjim sirom, imenujejo to saganaki. Jed je nadgradil Yotam Ottolenghi, Šola okusov pa jo je našla v njegovi kuharski knjigi Nopi (skupaj z Ramael Scully). Ko smo jo prvič naredili za poletno večerjo, smo šli zgodaj spat, saj se je malvazija Rojac tako odlično ujela z marinadno pikantnostjo, da ni v steklenici za jutri nič ostalo.

Še dobro, da je to idealna jed prav za poletno večerjo, saj je gotova v nekaj minutah. A le, če pravočasno začnete! Najboljše že včeraj, tako da bodo kozice čez noč imele dovolj časa za druženje s česnom, timijanom in limonovo lupinico, feta pa z oljčnim oljem, origanom in čiliji. In tako bo vam ostalo dovolj časa, da nabavite pernod, ouzo, mastiko, skratka, eden ali drugi janeževec, ki bo glavni krivec, da si kozic po grško ne boste zapomnili le po istrski malvaziji, 2013, Rojac, ki se odlično ujema z zahtevnim profilom nadokusa.

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut (+ čas za mariniranje)
  • Priporočeno vino: Malvazija, 2013, Rojac, Slovenska Istra
 
Postopek
1

Kozice olupimo in v stekleni posodi zmešamo s timijanom, 40 ml oljčnega olja, nastrgano limonino lupino in zdrobljenim olupljenim česnom. Pokrito mariniramo v hladilniku najmanj eno uro, še bolje pa preko noči.

2

Feta sir narežemo na kocke, stresemo v skledo, prelijemo s 50 ml olja, potresemo s čilijevimi kosmiči in origanom, previdno premešamo in pokrito postavimo v hladilnik preko noči.

3

Koromač očistimo in po dolgem narežemo na 1/2 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in vanjo stresemo marinirane kozice. Pečemo jih na močni vročini 1 do 2 minuti, vmes jih obrnemo. Pečene kozice poberemo iz ponve na krožnik.

4

V ponev stresemo narezani koromač in pražimo 6 do 7 minut, da rahlo porjavi. Dolijemo janeževo žganje in ga pokuhamo na polovico. Dolijemo še juho in kuhamo na srednji vročini 3 do 4 minute.

5

Dodamo maslo, pehtran in solimo. V ponev stresemo še pečene kozice in vse skupaj segrevamo na majhni vročini, da dobimo sijočo omako.

6

V ogreta krožnika naložimo koromač in kozice, prelijemo z omako in potresemo z marinirano feto.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)