Koromač, feta in kozice
Sestavine
- 18 velikih kozic
- 1 žlička timijanovih lističev
- 1 strok česna
- 1 bio limona
- 120 ml oljčnega olja
- 120 g feta sira
- 1/2 žličke čilijevih kosmičev
- 1 žlička posušenega origana
- 2 majhna koromača
- 90 ml janeževega žganja (Pernod)
- 100 ml zelenjavne jušne osnove
- 50 g masla
- 1 žlica sesekljanega pehtrana
- sol
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 30 minut (+ čas za mariniranje)
- Priporočeno vino: Malvazija, 2013, Rojac, Slovenska Istra
Kozice olupimo in v stekleni posodi zmešamo s timijanom, 40 ml oljčnega olja, nastrgano limonino lupino in zdrobljenim olupljenim česnom. Pokrito mariniramo v hladilniku najmanj eno uro, še bolje pa preko noči.
Feta sir narežemo na kocke, stresemo v skledo, prelijemo s 50 ml olja, potresemo s čilijevimi kosmiči in origanom, previdno premešamo in pokrito postavimo v hladilnik preko noči.
Koromač očistimo in po dolgem narežemo na 1/2 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo preostalo olje in vanjo stresemo marinirane kozice. Pečemo jih na močni vročini 1 do 2 minuti, vmes jih obrnemo. Pečene kozice poberemo iz ponve na krožnik.
V ponev stresemo narezani koromač in pražimo 6 do 7 minut, da rahlo porjavi. Dolijemo janeževo žganje in ga pokuhamo na polovico. Dolijemo še juho in kuhamo na srednji vročini 3 do 4 minute.
Dodamo maslo, pehtran in solimo. V ponev stresemo še pečene kozice in vse skupaj segrevamo na majhni vročini, da dobimo sijočo omako.
V ogreta krožnika naložimo koromač in kozice, prelijemo z omako in potresemo z marinirano feto.