Sestavine

  • 750 g koromača
  • 5 žlic oljčnega olja
  • 125 ml sladke smetane
  • 50 g panko drobtin
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 žlička naribane limonove lupine
  • 30 g pinjol
  • sol, poper

Uvod

Ni samostojna jed, temveč le priloga. Si zato ne zasluži recepta? Seveda si ga, saj dobrojedci ne razmišljamo, kuhamo in jemo klasično, saj veste, juha-zrezek-priloga-solata! Ni, namreč, pomembno, kaj je zraven, če je priloga - glavna. In tokrat je morda kaj ostalo od včeraj, ali se kaj ”najde” v hladilniku iz trgovine, ali pa dobi koromačev gratin še kakšno prilogo … Domišljija je vaša, pa četudi bo zraven - zrezek....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 45 minut
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Koromač očistimo, razpolovimo, izrežemo trdi kocen in narežemo na 1 cm debele rezine. V veliki ponvi segrejemo 3 žlice olja, vanjo naložimo narezani koromač in pečemo na srednji do močni vročini nekaj minut oz. do zlato rjave barve. Solimo in popramo.

2

Pečen koromač naložimo v ognjevarni model za narastke in prelijemo s smetano. V skodelici zmešamo panko drobtine, peteršilj, limonovo lupino in pinjole. Solimo in popramo. Drobtine potresemo po koromaču in pokapljamo s preostalim oljem. Gratin pečemo v sredini pečice 20 do 25 minut. Odlična priloga je krompirjeva frika s tolminskim sirom.

Oceni