Sestavine

  • 400 g fileja morske žabe
  • 100 g očiščenih kozic
  • 2 šalotki
  • 2 žlici kaper
  • 2 žlici narezanega drobnjaka
  • nastrgana limonina lupina
  • 1/2 žličke mletega koriandra
  • 100 g moke
  • 2 jajci
  • 100 g panko drobtin
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 majhna bela čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 stebla zelene
  • 2 majhna gomolja koromača
  • 500 g krompirja
  • 100 ml belega vina
  • 1 l ribjega fonda (ali zelenjavnega)
  • 1 žlička žafranike
  • 2 zvezdnata janeža
  • 2 lovorova lista
  • sol, kajenski poper
  • sesekljani peteršilj
  • sveži koper

Uvod

Samo juho bi … Kolikokrat je takšna želja? In kolikokrat potreba! Še posebej pozimi, še boljše, če je gosta, se razume, da mora biti dobra, je to idealno kosilo, po katerem dnevu še ni potrebno k počitku, zato tudi večerja ne bo grešila.

Res pa je, da samo z zelenjavo ne gre. Zato smo koromaču in krompirju dodali janeževo zvezdo, da je gostoti dala nadokus, juhi pa ribje polpete, da ni res ostalo le pri juhi. Ker pa je juha stvar sezone in navdiha, si velja recept za ribje polpete podčrtati. Prišli bodo prav vedno, ko bo žabin (morski) rep prekratek, da bi ga bilo dovolj le popeči, tako pa bo še s kozicami in kaprami ustvaril takšen ribji farce, da bo potrebno navadne drobtine zamenjati z japonskimi panko....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 30 minut
 
Postopek
1

File morske žabe narežemo na kocke in v blenderju sesekljamo v gladko maso. Kozice narežemo na drobne kocke. Šalotko olupimo in zelo drobno sesekljamo. Če so kapre večje, jih grobo narežemo, majhne lahko pustimo cele.

2

Zmešamo morsko žabo, kozice, kapre, šalotko, drobnjak, limonovo lupino in kardamom ter začinimo s soljo in kajenskim poprom. Iz mase oblikujemo krogle v velikosti golf žogice in jih sploščimo. Povaljamo jih v moki, razžvrkljanem jajcu in panko drobtinah ter do pečenja postavimo v hladilnik.

3

Stebelno zeleno in olupljeno čebulo drobno narežemo. Česen fino sesekljamo. Olupljeni krompir in koromač narežemo na 1 cm velike kocke. V širokem loncu segrejemo oljčno olje, dodamo šalotko, česen in zeleno ter pražimo na srednji temperaturi 3 minute.

4

Dodamo krompir in koromač ter pražimo še 2 minuti. Zalijemo z vinom, malo pokuhamo in dolijemo juho. Dodamo še žafraniko, lovor in zvezdnati janež, pokrijemo in kuhamo na majhni temperaturi 40 minut. Pred serviranjem v juho zamešamo še peteršilj.

5

Pečico segrejemo na 190 stopinj. Pekač obložimo s peki papirjem. V veliki ponvi segrejemo olje in ribje polpete pečemo na vsaki strani 2 minuti. Pečene zložimo na pekač in postavimo v pečico za 5 minut. V ogrete globoke krožnike naložimo koromačevo juho in ocvrtke ter potresemo s koprom.

Oceni