Sestavine

  • 3 koromači (800 g)
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 1 srednje velika čebula
  • 3 stroki česna
  • 100 ml pastisa
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 1 žlička koromačeve mešanice
  • poper
  • 1 limeta
  • Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
  • 2 veliki rezini belega kruha z drožmi
  • 180 g feta sira
  • sveži koper (opcija)

Uvod

Restavracija Sedem je na pustno soboto spekla pisane krofe z različnimi nadevi, posipi in glazurami, zato je odpadla vsaka misel na obilno in težko zimsko kosilo. Če smo hoteli poskusiti vse, je bila pred njimi lahko le juha (koromačeva), dovolj krepka (feta), da je naredila podlago, dovolj lahka (limeta), da po njej noben krof ni ostal, in dovolj vabljiva (pastis), da jo bomo še velikokrat ponovili. Le zakaj bi čakali na krofe do naslednjega pusta? Skuhajte jim takšno juho, pa vas bodo namastili tudi brez mask!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Koromač očistimo, razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na majhne kocke.

2

V loncu segrejemo 4 žlice olja, dodamo čebulo in česen ter pražimo 2 minuti. Dodamo še narezani koromač in med mešanjem pražimo 3 minute. Dolijemo pastis, ga malce pokuhamo in dolijemo še juho. Kuhamo pokrito na majhni vročini 15 minut.

3

Medtem kruh narežemo na majhne kocke in ga hrustljavo opečemo v ponvi na preostalem olju, potresemo s francoskim čilijem in ohladimo. Feta sir nadrobimo na manjše kose.

4

Juho po potrebi dosolimo, začinimo s sveže mletim poprom in dolijemo limetin sok. V ogrete krožnike naložimo juho, potresemo s feto in opečenimi kruhovimi kockami ter okrasimo s svežim koprom.

Oceni