Koromačeva juha pastisom
Sestavine
- 3 koromači (800 g)
- 7 žlic oljčnega olja
- 1 srednje velika čebula
- 3 stroki česna
- 100 ml pastisa
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 1 žlička koromačeve mešanice
- poper
- 1 limeta
- Piment d'Espelette (mleti francoski čili)
- 2 veliki rezini belega kruha z drožmi
- 180 g feta sira
- sveži koper (opcija)

Olupljeno čebulo in česen drobno sesekljamo. Koromač očistimo, razrežemo na četrtine, izrežemo trdi kocen in liste narežemo na majhne kocke.
V loncu segrejemo 4 žlice olja, dodamo čebulo in česen ter pražimo 2 minuti. Dodamo še narezani koromač in med mešanjem pražimo 3 minute. Dolijemo pastis, ga malce pokuhamo in dolijemo še juho. Kuhamo pokrito na majhni vročini 15 minut.
Medtem kruh narežemo na majhne kocke in ga hrustljavo opečemo v ponvi na preostalem olju, potresemo s francoskim čilijem in ohladimo. Feta sir nadrobimo na manjše kose.
Juho po potrebi dosolimo, začinimo s sveže mletim poprom in dolijemo limetin sok. V ogrete krožnike naložimo juho, potresemo s feto in opečenimi kruhovimi kockami ter okrasimo s svežim koprom.