Koruzna juha in hrustljavi chorizo
Sestavine
- 600 g mokastega krompirja
- 40 g šalotke
- 2 stroka česna
- 4 žlice repičnega olja
- 1 velika konzerva koruze (320 g)
- 1 žlica dimljene mlete paprike
- 1 l zelenjavne jušne osnove
- 100 ml sladke smetane
- 120 g pikantne chorizo klobase
- sol, poper
- sveži koriander ali peteršilj
Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Koruzo stresemo na cedilo in jo oplaknemo z mrzlo vodo.
V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in česen ter ju stekleno opražimo. Dodamo krompir, dve tretjini koruze in dimljeno papriko, pražimo 1 minuto in dolijemo juho. Na majhni vročini kuhamo juho 20 minut, da se krompir zmehča.
Klobaso olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo preostalo olje, narezano klobaso hrustljavo popečemo in jo odcedimo na kuhinjskem papirju. Olje od pečenja shranimo.
V juho vlijemo sladko smetano in nato vse skupaj gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juho pretlačimo skozi cedilo in rahlo zavremo. Začinimo jo s soljo in poprom.
V ogrete krožnike nalijemo juho ter jo potresemo s klobaso, preostalo koruzo in koriandrovimi (ali peteršiljevimi) listi. Pokapljamo z oljem od pečenja klobase.