Sestavine

  • 600 g mokastega krompirja
  • 40 g šalotke
  • 2 stroka česna
  • 4 žlice repičnega olja
  • 1 velika konzerva koruze (320 g)
  • 1 žlica dimljene mlete paprike
  • 1 l zelenjavne jušne osnove
  • 100 ml sladke smetane
  • 120 g pikantne chorizo klobase
  • sol, poper
  • sveži koriander ali peteršilj

Uvod

Pozimi nam primanjkuje barv, vročine, kontrastov, pestrosti, živahnosti. Vse to pa nam da ta juha! Poživi tako, da speče in pogladi hkrati, razveseli z živahnimi barvami, ki s soncem, svetlobo, žarom napovedujejo pomlad, in nasiti, ker se ji ne da upreti, zato je globoka, saj je potrebno še enkrat in še večkrat zajeti. Kdo bi si mislil, kajne, toliko lepega in dobrega nam da, pa je tako hitra, preprosta, enostavna, le juha....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 30 minut
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na majhne kocke. Olupljeno šalotko in česen drobno sesekljamo. Koruzo stresemo na cedilo in jo oplaknemo z mrzlo vodo.

2

V loncu segrejemo 2 žlici olja, dodamo šalotko in česen ter ju stekleno opražimo. Dodamo krompir, dve tretjini koruze in dimljeno papriko, pražimo 1 minuto in dolijemo juho. Na majhni vročini kuhamo juho 20 minut, da se krompir zmehča.

3

Klobaso olupimo in narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo preostalo olje, narezano klobaso hrustljavo popečemo in jo odcedimo na kuhinjskem papirju. Olje od pečenja shranimo.

4

V juho vlijemo sladko smetano in nato vse skupaj gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Juho pretlačimo skozi cedilo in rahlo zavremo. Začinimo jo s soljo in poprom.

5

V ogrete krožnike nalijemo juho ter jo potresemo s klobaso, preostalo koruzo in koriandrovimi (ali peteršiljevimi) listi. Pokapljamo z oljem od pečenja klobase.

Oceni