Kostanjevi njoki z brstičnikom
Sestavine
- 500 g mokastega krompirja
- 250 g kuhanih kostanjev (vakumsko pakiranje)
- 2 žlici kostanjevega medu
- 150 ml sladke smetane
- 2 rumenjaka
- 150 g moke
- sol, črni poper
- 400 g brstičnega ohrovta
- 150 g chorizo klobase
- 40 g ghee masla
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura (+ 45 minut za pečenje)
- Priporočeno vino: Teran 2013, Emil in Ken Tavčar
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo, obrišemo do suhega, naložimo na pekač in postavimo v pečico za 45 minut.
Medtem v lončku zavremo smetano, med in narezane kostanje ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Kostanjevo maso nato pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladek pire.
Pečeni krompir olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. V krompirjev pire zamešamo rumenjaka, moko,kostanjev pire, sol in poper. Hitro vse zgnetemo v gladko testo, oblikujemo v 2 cm debele klobase in jih narežemo na 2 cm dolge kose.
Brstični ohrovt očistimo, po potrebi prerežemo na polovico in blanširamo v slani vodi 3 minute. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo odcediti. Klobaso narežemo na 5 mm debele rezine.
V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo njoke in jih kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. S penavko jih poberemo iz vode in dobro odcedimo.
V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in pražimo brstični ohrovt in njoke na srednji temperaturi 8 minut. Vmes večkrat previdno premešamo.
Dodamo narezano klobaso in vse skupaj pražimo še 5 do 6 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.