Sestavine

  • 500 g mokastega krompirja
  • 250 g kuhanih kostanjev (vakumsko pakiranje)
  • 2 žlici kostanjevega medu
  • 150 ml sladke smetane
  • 2 rumenjaka
  • 150 g moke
  • sol, črni poper
  • 400 g brstičnega ohrovta
  • 150 g chorizo klobase
  • 40 g ghee masla

Uvod

Brstični ohrovt je zimska zelenjava! Toda dolgočasna, kajne … Zato jo je potrebno malo popestriti. Ne preveč, ker med tednom ni dosti časa, zato je dovoljeno, da njoke kupite, saj boste iz hladilnika vzeli tudi ”začimbo”, a v obliki pikantne španske klobase chorizo. Značilnost ji daje namreč pimenton, španska inačica mlete rdeče paprike.

Če pa želite brstičniku najboljše, je tukaj recept tudi za kostanjeve njoke iz pečenega krompirja. Najprej, torej, pečemo, potem kuhamo in na koncu spet, vse skupaj, njoke, brstični ohrovt in chorizo, še zapečemo v ponvi. Razen kozarca rdečega vina, ki ni nujno, da je španskega, ker bo še boljši kraškega izvora (teran, torej), naj ne manjka solata iz pisanih glav radiča. Najboljša je, ko je s fižolom....

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ 45 minut za pečenje)
  • Priporočeno vino: Teran 2013, Emil in Ken Tavčar
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir umijemo, obrišemo do suhega, naložimo na pekač in postavimo v pečico za 45 minut.

2

Medtem v lončku zavremo smetano, med in narezane kostanje ter kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. Kostanjevo maso nato pretlačimo s paličnim mešalnikom v gladek pire.

3

Pečeni krompir olupimo in pretlačimo skozi stiskalnico za krompir. V krompirjev pire zamešamo rumenjaka, moko,kostanjev pire, sol in poper. Hitro vse zgnetemo v gladko testo, oblikujemo v 2 cm debele klobase in jih narežemo na 2 cm dolge kose.

4

Brstični ohrovt očistimo, po potrebi prerežemo na polovico in blanširamo v slani vodi 3 minute. Stresemo ga na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo odcediti. Klobaso narežemo na 5 mm debele rezine.

5

V velikem loncu zavremo slano vodo, vanjo stresemo njoke in jih kuhamo na majhni temperaturi 5 minut. S penavko jih poberemo iz vode in dobro odcedimo.

6

V veliki ponvi segrejemo ghee maslo in pražimo brstični ohrovt in njoke na srednji temperaturi 8 minut. Vmes večkrat previdno premešamo.

7

Dodamo narezano klobaso in vse skupaj pražimo še 5 do 6 minut. Začinimo s soljo in sveže mletim poprom.

Oceni