Kotlet mangalice na žaru in sladki krompir
Sestavine
- 3 kotleti mangalice
- 1 šalotka
- 2 stroka česna
- 50 g rjavega sladkorja
- 35 ml ribje omake
- 2 žlici sojine omake
- 2 žlici arašidovega ali repičnega olja
- sveže mleti črni poper
- 2 sladka krompirja (a ca. 250 g)
- 2 žlici oljčnega olja
- 6 vejic timijana
- sol
- 1 žlička kumine v zrnju
- 2 žlici narezanega drobnjaka
- 120 g creme fraiche
- 100 g svežega kozjega sira
- 2 žlici sladke smetane
Uvod
- Kategorija: On zanjo, Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 884 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 45 minut (+ 1 ura za mariniranje)
- Priporočeno vino: Ribolla 2009, Radikon
Olupljeno šalotko in česen sesekljamo. V blenderju zmiksamo ribjo omako, sojino omako, rjavi sladkor, olje, šalotko in česen v gladko marinado. Kotlete umijemo, obrišemo do suhega, zložimo v vrečko za zamrzovanje in prelijemo z marinado. Dobro premešamo in postavimo zaprto v hladilnik za najmanj 1 uro (lahko tudi preko noči).
Sladki krompir temeljito umijemo in obrišemo s papirjem. Vsakega postavimo na list alu folije (20 x 20 cm), pokapljamo z oljčnim oljem, začinimo s soljo in poprom ter obložimo s timijanom. Folijo ovijemo okrog krompirja in zavitke postavimo na vroči žar za 25 do 30 minut oz. da se krompir zmehča.
Medtem kumino opražimo v majhni ponvi brez maščobe. Gladko zemšamo kozji sir, sladko smetano in creme fraiche, krepko začinimo s soljo in poprom ter vmešamo drobnjak in kumino.
Kotlete vzamemo iz marinade, rahlo obrišemo in položimo na srednje vroči žar. Na vsaki strani jih pečemo 3 do 6 minut, odvisno od debeline. Pečen sladki krompir prerežemo na polovico in serviramo s kislo kremo.