Sestavine

  • 4 svinjski kotleti (krškopoljski pujs)
  • šopek koriandra in peteršilja
  • 4 vejice mete
  • 2 vejici pehtrana
  • listi in cvetovi kapucinke
  • 2 bio limoni
  • 3 tanke mlade čebule
  • 10 žlic oljčnega olja
  • sol poper
  • 3 veliki sladki krompirji
  • kajenski poper

Uvod

”Prevečkrat je žar le meso, vse drugo ob njem pa nebodigatreba,” je komentirala, da mu je zrasla korajža. ”Prevečkrat zato, ker je premalo takšnih preprostih idej,” se je zato začel hvaliti.

”Se strinjam,” je rekla, kar že dolgo ni slišal, in nadaljevala, ”res je preprosto, saj si le zmešal zeliščno solato in jo kot vinaigrette dodal svinjskemu kotletu, ki si ga po moško opekel, seveda, žaru …” Kot da ženske pečejo na žaru, je pomislil, a vseeno tiho počakal, da dokonča misel.

”Ker je takšnih idej premalo, si jih velja dobro zapomniti,” je razumela njegovo tišino. ”Odslej bo zato žar brez kruha, krompirja, skladovnic mesa, odmrznjene zelenjave in ustekleničenih omak ter prelivov! Ker bo lažji tako za pripravo kot za prebavo, bo tisto, kar imate moški tako radi, (še) večkrat tudi na ženskem programu!”

Pod opombe za prihodnjič je torej zapisal: ”Idejo z zeliščnim vinaigrette se da uporabi pri vseh vrstah mesa z žara, a najbolj veseli je bodo vseeno svinjski kotleti, ki jim na žaru sicer grozi izsušitev. Naj bodo zato dovolj debeli zame in naj bo dovolj zeliščnega preliva zanjo!

  • Kategorija: On zanjo, Poletje, Pomlad
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 35 minut
  • Priporočeno vino: Zweigelt 2001, Winzerhoff Kiss, Avstrija
 
Postopek
1

Zelišča je osmukal in liste kapucinke grobo narezal. Limoni je oplaknil z vročo vodo, nastrgal lupino in stisnil sok. Mlado čebulo je narezal na tanke kolobarje. Zelišča, mlado čebulo, 4 žlice olja, limonov sok in lupino je previdno premešal ter začinil s soljo in poprom.

2

Sladki krompir je olupil in narezal na 1,5 cm debele rezine. Začinil jih je s soljo, kajenskim poprom in 3 žlicami olja ter dobro premešal. Kotlete je premazal s 3 žlicami olja.

3

Na ogretem žaru je spekel kotlete in sladki krompir ter naložil na ogrete krožnike. Kotlete je prekril z mariniranimi zelišči.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)