Kotlet z bučo, kostanji in kumkvati
Sestavine
- 4 svinjski kotleti
- 1 majhna buča (hokaido maslenka)
- 2 čebuli
- 1 rdeči čili
- 2 žlički koromačevih semen
- 2 žlički koriandrovih semen
- 2 vejici rožmarina
- 6 vejic timijana
- 1 bio limona
- 4 žlice oljčnega olja
- KOSTANJI IN KUMKVAT
- 1 žlica rjavega sladkorja
- 200 g kuhanega kostanja (olupljen in vakumiran)
- 150 ml suhega šerija
- 12 kumkvatov
- OMAKA
- 70 g masla
- 1/2 rdečega čilija
- 20 g svežega ingverja
- 1 steblo limonske trave
- 60 g temne 55 % čokolade
- sveži koriander

Uvod
Svinjski kotlet, če se ga nežno speče, da ostane sočen, je vedno dober, ampak vseeno dolgočasen. Da postane ”velik”, potrebuje pomoč. In v tem receptu je ima v izobilju! Zato to ni navaden svinjski kotlet s prilogo, temveč je nedeljska jed, ki zahteva – opozarjamo pravočasno – tudi veliko dela. Ne bo ga dovolj le nežno speči … Vse, kar je zraven, je namreč boljše od mesa, ki je zato dejansko priloga.
Omaka je čokoladna, zato je pomembno, da imate zdaj zanjo pravi recept in ga boste lahko večkrat in raznovrstno uporabili.
Zelenjavna priloga pa je tako večplastna, da mesa sploh ne bi potrebovala, če ne bi bila ravno nedelja. Buča, kumkvati, kostanji, čebula, čiliji, koriander, ingver … Se splača!
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Hranilna vrednost: 1110 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura
- Priporočeno vino: Sialis rosso 2012, Terpin
Pečico segrejemo na 160 stopinj. Bučo olupimo in narežemo na večje kose. Olupljeno čebulo narežemo na večje krhlje. Čili razpolovimo in odstranim semena. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj porazdelimo zelenjavo. Začinimo s soljo, poprom, koriandrom in koromačem
Rožmarinove in timijanove lističe sesekljamo, zmešamo z limonovim sokom in oljčnim oljem ter pokapljamo po zelenjavi in z rokami dobro premešamo. Pečemo v sredini pečice 25 minut.
Kostanje grobo sesekljamo. V kozici karameliziramo sladkor, dodamo kostanje in dolijemo šeri. Kumkvate razpolovimo in jih skupaj z lovorovim listom stresemo v kozico. Kuhamo na majhni vročini 2 minuti, nato odstavimo s štedilnika.
.
Kotlete začinimo s soljo in sveže mletim poprom. V ponvi segrejemo 3 žlice masla in kotlete pečemo na vsaki strani nekaj minut. Nato jih poberemo iz ponve in zavijemo v alu folijo, da ostanejo vroči.
Ingver in čili drobno sesekljamo. Limonsko travo narežemo na tanke kolobarje. V ponvi raztopimo preostalo maslo, dodamo čili, ingver in limonsko travo ter pražimo 1 minuto. V masleno omako zamešamo sesekljano čokolado, da se raztopi. Nato vanjo položimo pečene kotlete, da se ponovno segrejejo.
Na ogrete krožnike naložimo pečeno zelenjavo in meso ter prelijemo s čokoladno omako. Po vrhu potresemo kostanje in kumkvate ter okrasimo s koriandrom.