Kožarca z želejem rdečega zelja
Sestavine
- 300 g rdečega zelja
- 1 jabolko
- kumina v zrnu
- 4 listi želatine
- 100 g leče
- 500 ml zelenjavnega fonda
- sveže naribani hren
- 1 klobasa kožarica
- 100 ml belega vina
- 1 majhna romanesco cvetača
- 1 jajce
- 50 ml soka pasijonke
- 125 ml repičnega olja
- 1 granatno jabolko
- sol, sveže mleti poper
- 2 žlici olivnega olja
Uvod
- Kategorija: Zima
- Količina: 4 osebe
- Zahtevnost: Srednje
- Čas priprave: 1 ura 30 minut (+ 4 ure za kuhanje klobase)
- Priporočeno vino: Burja bela, posestvo Burja, 2012
Klobaso prelijemo v loncu z mrzlo vodo, zavremo in kuhamo na majhni temperaturi 4 ure. 30 minut pred koncem kuhanja prilijemo še vino. Klobaso ohladimo, olupimo in narežemo a 2 cm debele rezine.
Olupljeno jabolko in rdeče zelje naribamo. V posodo damo 300 ml vode, zelje, jabolko in kumino ter zavremo. Kuhamo na srednji temperaturi do mehkega. Zmiksamo v blenderju, precedimo in odmerimo 250 ml tekočine. Dodamo namočeno in ožeto želatino. Široki pekač obložimo s prozorno folijo, vanj vlijemo zeljno tekočino 5 mm debelo in postavimo preko noči v hladilnik.
Lečo oplaknemo na cedilu z mrzlo vodo. Zavremo zelenjavni fond, vanj stresemo lečo in kuhamo na majhni temperaturi 40 minut oz. da je mehka, a ne razkuhana. Kuhano lečo stresemo na cedilo in ohladimo.
Romanesco razdelimo na majhne cvetke in skuhamo na zob (al dente) v slanem kropu. Stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in pustimo dobro odcediti.
Granatno jabolko prerežemo na polovico in izdolbemo semena ter pri tem odstranimo tudi belo membrano.
V blenderju zmešamo jajce in sok pasijonke in med stalnim mešanjem počasi dolivamo repično olje. Na koncu majonezo solimo in popramo.
V ponvi segrejemo olivno olje in narezano klobaso opečemo na obeh straneh. Zeljni žele zvrnemo na veliko desko in narežemo na trakove (5 x 20 cm).
Na krožnik položimo trak rdečega zelja, nanj dva kosa klobase in naokrog lečo, romanesco, granatno jabolko, majonezo iz pasijonke in krompirjevo peno. Potresemo s hrenom.