Sestavine

  • 5 strokov česna
  • sol, poper
  • 125 ml oljčnega olja
  • čilijevi kosmiči
  • 20 srednje velikih kozic
  • 16 majhnih rjavih šampinjonov
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja

Uvod

V Španiji je to priljubljen tapas. A tam je hkrati na mizi ob kozarcu vina še deset drugih majhnih prigrizkov, zaradi katerih se večer kar noče nehati. Ker pa je povsod lepo, a najlepše je doma, se tapas večer prileže tudi brez dolgega potovanja - in dolgih kuharskih priprav. Ne, doma ne potrebujete deset različnih tapasov, temveč le enega, ki pa mu enostavno povečajte krožnik. Takšen tapas v normalni porciji je gotov tako hitro, kot je pogrnjena miza in odprta steklenica rebule, Fedora, 2018....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 20 minut
  • Priporočeno vino: Rebula 2008, Fedora
 
Postopek
1

Tri stroke česna olupimo, stisnemo in zmešamo s 100 ml olja. Začinimo s soljo in čilijevimi kosmiči. Kozice olupimo in jim odstranimo temno črevo. Prelijemo jih s česnovim oljem, dobro premešamo in pustimo stati 30 minut.

2

Šampinjonom odrežemo bete. V ponvi rahlo segrejemo preostalo olje in vanjo naložimo šampinjone z odrezanim betom navzgor. Premažemo jih s česnovim oljem (marinada kozic) in pečemo 3 minute. Nato jih obrnemo in pečemo še 2 minuti. Solimo, popramo in potresemo s peteršiljem.

3

Drugo ponev rahlo segrejemo in vanjo stresemo kozice z marinado vred. Po želji potresemo s čilijevimi kosmiči in kozice pečemo na srednji vročini 3 minute, vmes jih obrnemo. Na ogreta krožnika naložimo pečene gobe in jih potresemo s kozicami.

Oceni