Sestavine

  • 400 g krompirja
  • 7 strokov česna
  • 1 žlica koromačevih semen
  • 8 žlic olivnega olja
  • sol, sveže mleti poper
  • 1 žlica sesekljanega kopra
  • 1 žlica sesekljanega peteršilja
  • 400 g svežih kozic
  • 1 rdeči čili
  • 1 bio limona
  • 60 g masla
  • solni cvet

Uvod

Velikokrat se mudi. Žal ne zaradi lakote, temveč zaradi časa. Hitro, hitro, tako pri kuhanju kot pri jedi. A kakšen užitek je potem to? Resda si sit, toda sploh ne veš, kaj si pojedel.

Včasih pa se ne mudi. In takrat sta dve možnosti, da je več hodov ali pa več krožnikov. V prvem primeru se večinoma prepustimo gostilni oziroma njenemu chefu, v drugem pa se doma sami potrudimo tako, da uživanje ob jedi traja.

Zato je dobro izbrati kaj takšnega, da je tudi jedec, ne le kuhar, polno zaposlen. Konkretno: kozic ne olupite pred pečenjem, ker sicer vaši so-jedci ne bi mogli lizati prstov in ”tunkati” kruha.

Glede krompirja in njegovega škniclja pa tole: na ta način se sopari, pri čemer vdihava vse opojne dišave, za katere skrbi obilje začimb, in hkrati tudi peče, s čimer se ujame s kozicami. V majonezno-jogurtovi kremi pa se namakajo vsi, olupljene kozice in začinjen krompir....

  • Kategorija: Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Hranilna vrednost: 490 kcal/osebo
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 20 minut
  • Priporočeno vino: prosecco Trevisol
 
Postopek
1

Krompir olupimo in narežemo na manjše kose. V vreli slani vodi ga kuhamo 10 minut, nato ga stresemo na cedilo in osušimo. Medtem olupimo 4 stroke česna. V majni ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen in koromačeva semena ter pražimo na majhni temperaturi 2 minuti.

2

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lovor grobo narežemo. V skkledi zmešamo kuhan krompir, česnovo olje in lovor ter začinimo s soljo in poprom. Krompir razdelimo na dve porciji in vsako stresemo na kos peki papirja (40 x 40 cm), zavijemo v obliki bonbona in položimo na pekač. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 30 minut.

3

Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Preostali česen olupimo in narežemo na rezine. Limono umijemo z vročo vodo in obrišemo do suhega. Nastrgamo lupino, nato stisnemo še sok. V kozici segrejemo maslo in 2 žlici olja, vmešamo česen in čili ter pražimo na majhni temperaturi 4 minute. Na koncu vmešamo 3 žlice limonovega soka in odstavimo s štedilnika.

4

V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo osušene kozice in pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Vmešamo česnovo maslo, koper in peteršilj ter začinimo s solnim cvetom in poprom. Pred serviranjem kozice potresemo z limonovo lupinico. Postrežemo s pečenim krompirjem.

Oceni