Kozice v ponvi, krompir in lovor
Sestavine
- 400 g krompirja
- 7 strokov česna
- 1 žlica koromačevih semen
- 8 žlic olivnega olja
- sol, sveže mleti poper
- 1 žlica sesekljanega kopra
- 1 žlica sesekljanega peteršilja
- 400 g svežih kozic
- 1 rdeči čili
- 1 bio limona
- 60 g masla
- solni cvet
Uvod
- Kategorija: Poletje
- Količina: 2 osebi
- Hranilna vrednost: 490 kcal/osebo
- Zahtevnost: Enostavno
- Čas priprave: 1 ura 20 minut
- Priporočeno vino: prosecco Trevisol
Krompir olupimo in narežemo na manjše kose. V vreli slani vodi ga kuhamo 10 minut, nato ga stresemo na cedilo in osušimo. Medtem olupimo 4 stroke česna. V majni ponvi segrejemo 4 žlice olja, dodamo česen in koromačeva semena ter pražimo na majhni temperaturi 2 minuti.
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lovor grobo narežemo. V skkledi zmešamo kuhan krompir, česnovo olje in lovor ter začinimo s soljo in poprom. Krompir razdelimo na dve porciji in vsako stresemo na kos peki papirja (40 x 40 cm), zavijemo v obliki bonbona in položimo na pekač. Pečemo na drugi rešetki od spodaj 30 minut.
Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo. Preostali česen olupimo in narežemo na rezine. Limono umijemo z vročo vodo in obrišemo do suhega. Nastrgamo lupino, nato stisnemo še sok. V kozici segrejemo maslo in 2 žlici olja, vmešamo česen in čili ter pražimo na majhni temperaturi 4 minute. Na koncu vmešamo 3 žlice limonovega soka in odstavimo s štedilnika.
V veliki ponvi segrejemo preostalo olje, vanj stresemo osušene kozice in pražimo na močni temperaturi 2 minuti. Vmešamo česnovo maslo, koper in peteršilj ter začinimo s solnim cvetom in poprom. Pred serviranjem kozice potresemo z limonovo lupinico. Postrežemo s pečenim krompirjem.