Sestavine

  • KREMA IZ PENINE
  • 5 listov želatine
  • 1 vanilijev strok
  • 200 ml mleka
  • 80 g sladkorja
  • sol
  • 4 jajca
  • 200 ml suhe penine
  • 200 ml sladke smetane
  • VINSKI ŠODO
  • 3 rumenjaki
  • 200 ml belega vina
  • 40 g sladkorja
  • naribana limonina lupina
  • list citronske melie
  • 150 ml rahlo tekoče breskove marmelade (ali jagodne)

Uvod

Ker nismo ajurvedski učenjaki, se mora dober obed končati, ne začeti, s sladkim. To je še posebej pomembno, če je glavna jed obilna in težka. Kdaj pa ni?! A kaj, ko takrat večina naredi napako in se preda: ”Ne morem več, zato se sladici odpovem!” Potem pa jim je še težje …

Dejansko pa prebava, ki jo čaka težko delo, potrebuje sladko podkupnino. Toda, brez pretiravanja! Sladica naj bo, zato, lahka, pa čeprav imamo vsi tako radi čokolado. Čim lažje, tem boljše. Čim več pene (zraka) je v njej, tem lažja je. Torej? Pomagajte si s penino!...

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 do 8 oseb
  • Zahtevnost: Srednje
  • Čas priprave: 1 ura (+ čas za hlajenje)
 
Postopek
1

Za kremo iz penine želatino namočimo v mrzli vodi. Vanilijev strok razpolovimo in izpraskamo sredico. Zavremo mleko, ščepec soli, sladkor, vanilijev strok in sredico ter kuhamo na majhni vročini 2 minuti. Lonec odstavimo s štedilnika in pustimo stati 20 minut. Nato iz mleka odstranimo vanilijev strok.

2

V posodo za stepanje damo jajca in dolijemo vanilijevo mleko. Posodo postavimo nad lonec z vrelo vodo in stepamo z metlico nad vodno kopeljo 10 minut oz. do goste kreme. V jajčno kremo zamešamo ožeto namočeno želatino, posodo postavimo v mrzlo vodo in kremo med mešanjem ohladimo.

3

V ohlajeno kremo zamešamo penino in posodo postavimo v hladilnik, da krema rahlo želira. Smetano trdo stepemo in previdno zamešamo v kremo. Model za narastek ali pečenje (22 x 6 cm) obložimo s prozorno folijo. Napolnimo ga s kremo, pokrijemo s prozorno folijo in postavimo v hladilnik preko noči.

4

Pred serviranjem pripravimo vinski šodo. Rumenjake, vino in sladkor damo v skledo, jo postavimo nad lonec z vročo vodo in z metlico stepamo nad soparo do zračne penaste kreme. Dodamo limonovo lupino in šodo rahlo ohladimo.

5

Kremo zvrnemo iz modela in odstranimo folijo. Narežemo jo na poljubno velike kose in jih naložimo na servirne krožnike. Prelijemo z breskovo marmelado in oblijemo z vinskim šodojem. Okrasimo z lističi limonove melise.

Oceni