Sestavine

  • GOBOV BOUILLON
  • 25 g mešanih posušenih gob (jurčki in črne trotbente)
  • šopek jušne zelenjave
  • 10 g masla
  • 1 žlica oljčnega olja
  • 1 l piščančjega fonda
  • 6 žlici suhega šerija
  • sol
  • ZDROBOVI CMOKI
  • 200 ml mleka
  • 30 g masla
  • 80 g semolina moke
  • 1 jajce
  • poper
  • muškatni orešček
  • sveži drobnjak

Uvod

Po slovenski definiciji mora biti v nedeljo na mizi goveja juha. Velikokrat pa še v soboto. Ali kar vsak dan. Brez krepke goveje juhe, v kateri plava priljubljena jušna zakuha, nam živeti ni … Toda, ali ni to preveč mesa? Naj bo tokrat v nedeljo gobova, vendar iz posušenih gob, krepka in bistra kot goveja ter z ”njenimi” zdrobovimi cmočki! Vegetarijanci bodo piščančjo osnovo zamenjali z zelenjavno, mesojedci pa tudi ne bodo pogrešali umamija.

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 6 oseb
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Posušene gobe prelijemo z 200 ml vroče vode in pustimo stati 10 minut. Nato jih precedimo in pri tem shranimo tekočino od namakanja. Jušno zelenjavo očistimo in narežemo na majhne kocke.

2

V loncu segrejemo maslo in olje, dodamo namočene gobe in narezano jušno zelenjavo ter dušimo na majhni vročini 10 minut. Nato dolijemo vodo od namakanja gob, šeri in piščančji fond. Zavremo in kuhamo odkrito na majhni vročini 40 minut. Nato juho precedimo in po potrebi rahlo dosolimo.

3

Za cmoke zavremo mleko in maslo ter počasi z metlico vmešamo semolino. Na majhni vročini zdrobovo maso med mešanjem z leseno kuhalnico kuhamo toliko časa, da se na dnu lonca naredi beli film.

4

Lonec odstavimo s štedilnika in v zdrobovo maso zamešamo jajce. Začinimo s soljo, sveže mletim poprom in muškatnim oreščkom. Iz mase z mokrimi rokami oblikujemo majhne cmočke v velikosti oreha.

5

V velikem loncu zavremo soljeno vodo, vanjo stresemo zdrobove cmoke in jih kuhamo na majhni vročini 5 do 7 minut. Nato jih s penavko poberemo iz vode. V vsak krožnik položimo 3 cmoke, jih prelijemo z vročo juho in potresemo z narezanim drobnjakom.

Oceni