Sestavine

  • 4 srednje veliki krompirji
  • 2 žlici oljčnega olja
  • sol, poper
  • 1/2 bio solatne kumare
  • 5 žlic kisle smetane
  • 1 žlica grobo zrnate gorčice
  • 1 žlica belega vinskega kisa
  • 1 žlička kopra
  • 2 žlici mehkega masla
  • 20 g naribane dimljene rikote (ali goude)
  • 150 g fileja dimljene postrvi
  • limonina lupina

Uvod

V lupini pečen krompir je s tabornega ognja romal v fine restavracije, kjer ga imamo vsi radi. Zato, ker nam ga servirajo ob  debelem govejem steaku … Logično, da ob najbolj priljubljenem zrezku sploh ne opazimo, kako dolgočasen je krompir, ki je napačne sorte – mokast, preveč pečen – izsušen, in vedno enako zabeljen – s smetano in praženo čebulo.

Lahko pa je povsem drugače. Tako, da potem krompir, ki je po pastirsko pečen v lupini, sploh ne potrebuje mesa, saj ima tako dober nadev!

  • Kategorija: Zima
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj. Krompir dobro umijemo, obrišemo do suhega in prelijemo z oljčnim oljem. Solimo in dobro premešamo. Pekač obložimo s papirjem za peko, nanj položimo marinirane krompirje in jih pečemo na drugi rešetki od spodaj 45 minut.

2

Kumaro po dolgem prepolovimo, odstranimo semenje in jo narežemo na zelo tanke rezine. Kislo smetano, gorčico in kis zmešamo ter začinimo s soljo, sveže mletim poprom in koprom. Nato vanjo zamešamo narezane kumare.

3

Dimljeni postrvi odstranimo kožo in narežemo na tanke rezine. Pečeni krompir razpolovimo in z žličko izdolbemo pečeno sredico. Malce jo razrahljamo z vilico ter vanjo zamešamo maslo in sir. Krompirjevo maso porazdelimo nazaj v krompirje, napolnimo z dvema žlicama kumaric v smetani in postresemo z dimljeno postrvjo. Po želji potresemo z naribano limonovo lupino in postrežemo. Preostalo kumarično solato in postrv serviramo posebej.

Oceni