Sestavine

  • 1 kg manjšega krompirja za pečenje
  • 7 strokov česna
  • 6 žlic oljčnega olja
  • 6 vejic timijana
  • 200 g rjavih šampinjonov
  • 200 g belih šampinjonov
  • 200 g kraljevih ostrigarjev
  • 200 g šitak
  • 6 žlic suhega šerija
  • 200 g vakumiranih kuhanih kostanjev
  • 3 žlice sesekljanega peteršilja
  • 100 g manchego sira ali parmezana
  • sol poper

Uvod

Jesen je prekratka, da bi pojedli vse, kar nam da. Tako kot je zima predolga, da bi se sprijaznili z njeno škrtostjo. Zato je ta jesenski pekač idealen pozimi, saj nanj ”vržemo” same jesenske dobrote, ki pa nimajo strogega sezonskega roka uporabnosti. Tako lahko pozimi jurčke zamenjamo z mešanimi gojenimi gobami, saj je njihova ponudba tako pestra, beli in rjavi šampinjoni, šitake, ostrigarji …, da so zaradi raznolikosti v tej jedi še boljše, uporabimo kostanje, ki jih kupimo že oluščene in kuhane, in pesto, ki ga je znani chef (Uroš Fakuč) zmešal za velikega trgovca. Vse je dovoljeno, samo da je dobro.

  • Kategorija: Jesen, Zima
  • Količina: 4 osebe
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
  • Priporočeno vino: Rumeni muškat 2018, Keltis
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 220 stopinj (200 stopinj s funkcijo ventilatorja). Velik pekač obložimo s papirjem za peko. Krompir dobro umijemo in po dolžini narežemo na četrtine. Timijan osmukamo. Štiri stroke česna z nožem rahlo zdrobimo.

2

V večji skledi zmešamo narezani krompir, oljčno olje, česen in timijan ter vse skupaj začinimo s soljo in sveže mletim poprom. Krompir porazdelimo na pekač in pečemo v sredini pečice 20 minut. Med pečenjem ga dvakrat premešamo.

3

Šampinjone in ostrigarje narežemo na 5 mm debele rezine, šitakam pa odstranimo peclje in klobuke razpolovimo. Preostale stroke česna olupimo in narežemo na tanke rezine.

4

Na pekač stresemo gobe in česen, premešamo s krompirjem in prelijemo s šerijem. Pečemo 20 do 25 minut oz. da gobe rahlo porjavijo. Kostanje grobo sesekljamo, stresemo po krompirju in pečemo 5 minut. Na koncu potresemo s peteršiljem in po potrebi začinimo s soljo in poprom. Postrežemo z nahobljanim sirom in po želji pokapljamo z oljčnim oljem.

Oceni