Sestavine

  • 8 srednje velikih krompirjev (čvrsta sorta)
  • 100 g masla
  • sol
  • 50 g svežih črnih tarufov
  • solni cvet
  • 50 g dimljene rikote

Uvod

Idejo za pečen krompir, ki je pahljačasto zarezan do polovice, kar ga z dodatki maščobe in zelišč naredi še bolj hrustljavega, smo uporabili že pri maslenki (butternut). Tukaj pa je krompir Hasselback (po restavraciji iz Stockholma) še v nadgrajeni inačici s črnimi tartufi. Zakaj pa ne bi bil krompir, še posebej ko ga potresete z dimljeno rikoto, ki se veselo topi čez tartufe, zvezdnik vaše naslednje gostije ali rojstnega dneva?!

  • Kategorija: Jesen, Poletje
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura 15 minut
  • Priporočeno vino: Vitovska 2016, Marko Fon
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Krompir olupimo in z ostrim nožem enakomerno globoko zarežemo. Med zarezami naj bo 5 mm presledka, pazimo tudi, da krompirja ne prerežemo, saj lahko razpade. Maslo raztopimo. Dimljeno rikoto naribamo.

2

Krompirje naložimo v ognjevarno posodo ter jih po vrhu in v zarezah premažemo z dvema tretjinama stopljenega masla. Rahlo posolimo in postavimo v sredino pečice za 50 minut.

3

Tartufe narežemo na tanke rezine. Pečen krompir vzamemo iz pečice in pustimo stati 5 minut. Nato vsako zarezo napolnimo z rezino tartufa. Premažemo s preostalim maslom in postavimo v pečico še za 10 minut. Na krožnike potresemo naribano rikoto, nanjo postavimo dva pečena krompirja, potresemo s solnim cvetom in takoj serviramo.

Oceni
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars (No Ratings Yet)