Krompir in špargljev vinaigrette
Sestavine
- 500 g mladega krompirja
- 2 vejici rožmarina
- sol
- harissa v prahu
- 7 žlic oljčnega olja
- 250 g zelenih špargljev
- 2 žlici belega vinskega kisa
- 50 ml zelenjavne juhe
- 1 žlička gorčice
- 1 žlica kaper
- 1 žlica sesekljanega pehtrana
- 100 g domače majoneze
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mladi krompir dobro umijemo, osušimo in po potrebi prerežemo na polovico. Zmešamo ga s 3 žlicami olja in soljo ter potresemo s harriso v prahu. Stresemo ga na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pečemo v sredini pečice 30 minut.
Medtem špargljem odlomimo oleseneli del in jih na spodnji tretjini olupimo. Šparglje nato narežemo na 1 cm debele rezine in blanširamo v vreli slani vodi 1 minuto. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Iz preostalega olja, kisa, juhe, gorčice, soli in popra zmešamo preliv. Dodamo sesekljane kapre, blanširane šparglje in drobno narezani pehtran. Pečeni krompir postrežemo z majonezo in špargljevim prelivom.