Sestavine

  • 500 g mladega krompirja
  • 2 vejici rožmarina
  • sol
  • harissa v prahu
  • 7 žlic oljčnega olja
  • 250 g zelenih špargljev
  • 2 žlici belega vinskega kisa
  • 50 ml zelenjavne juhe
  • 1 žlička gorčice
  • 1 žlica kaper
  • 1 žlica sesekljanega pehtrana
  • 100 g domače majoneze

Uvod

Da je pečen mladi krompir samostojna (spomladanska) jed, smo že ugotovili - mladi krompir s fratrovo brado -, zato se ga nočemo naveličati. Če je vsakič drugačna spremljava, pa je lahko, kajne, vsak teden na mizi, saj je edino naporno pri njegovi pripravi to, da je potrebno čakati, ko se peče. A zato je medtem dovolj časa za vinaigrette, ki ga zmešamo po vseh francoskih pravilih (šalotka, pehtran, gorčica), le da mu dodamo še šparglje in ga namesto čez solato prelijemo preko krompirja....

  • Kategorija: Pomlad
  • Količina: 2 osebi
  • Zahtevnost: Enostavno
  • Čas priprave: 1 ura
 
Postopek
1

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Mladi krompir dobro umijemo, osušimo in po potrebi prerežemo na polovico. Zmešamo ga s 3 žlicami olja in soljo ter potresemo s harriso v prahu. Stresemo ga na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pečemo v sredini pečice 30 minut.

2

Medtem špargljem odlomimo oleseneli del in jih na spodnji tretjini olupimo. Šparglje nato narežemo na 1 cm debele rezine in blanširamo v vreli slani vodi 1 minuto. Nato jih stresemo na cedilo, prelijemo z mrzlo vodo in dobro odcedimo.

3

Iz preostalega olja, kisa, juhe, gorčice, soli in popra zmešamo preliv. Dodamo sesekljane kapre, blanširane šparglje in drobno narezani pehtran. Pečeni krompir postrežemo z majonezo in špargljevim prelivom.

Oceni